Musslan kan ge oss miljömilt rostskydd

Musslans byssustrådar hjälper den att fästa på underlag i vattnet. Nu har forskare hittat ett nytt användningsområde för limmet: rostskydd.

Musslan kan ge oss miljömilt rostskydd

När blåmusslan vill slå sig ner på exempelvis en sten under vatten använder den sig av så kallade byssustrådar. Likt ett limm hjälper trådarna till att fästa vid underlagets yta. Proteinerna i klistermassan har också förmågan att tränga undan vatten för att kunna fästa bättre.

Nu har ett forskarlag vid KTH även uppmärksammat en annan viktig egenskap hos proteinerna i musslans limm: de kan bilda hinnor som skyddar material mot korrosion. Något som i framtiden kan ge oss ett miljömildare rostskydd då det inte innehåller toxiska kemikalier.

Patent finns

Forskarna har efter flera tester kommit fram till att det så kallade musseladhesiva proteinet, MAP, kan skydda kolstål från att rosta. Just det stålet är ett av de vanligaste materialen i stålbyggnadskonstruktioner. Forskaren Björn Strandwitz tror att MAP skulle kunna fungera bra i maritima kustnära miljöer som exempelvis på broar.

Företaget Biopolymer Products som varit en part i forskningsprojektet har nu tagit patent på sina upptäckter, bland annat framställningsmetoden för MAP. Om metoden slår igenom skulle den i bästa fall kunna ge en ny typ av effektivt rostskydd på en marknad med många dyra och miljöskadliga rostskyddsprodukter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.