Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

M&U granskar: miljöexperter får kicken

Apoteket har sparkat sin miljöstab. Arbetet har tagits över av kvalitetsspecialister. Förödande för hållbarhetsarbetet eller en smartare organisation som anpassats till det nya konkurrensläget?

M&U granskar: miljöexperter får kicken
Martina Frisk

Finansmarknadsminister Peter Norman har kommit till mitten av sitt tal. Det är den 22 maj 2012 och på Stockholms konserthus hålls ett styrelseseminarium för de statliga bolagen. Det handlar inte bara om ekonomi, ett långt stycke tillägnas hållbar utveckling. ”Som ägare ser vi en självklar koppling mellan ett hållbart företagande och värdeskapande.” Budskapet är glasklart: statsägda företag ska agera föredömen inom miljö, mänskliga rättigheter och affärsetik.

Vi backar bandet tre år, till den 1 juli 2009. Apoteksmonopolet går i graven. Marknaden exploderar. Men Apoteket AB imploderar. Från solister på arenan i nästan 40 år till nya apotek i varje hörn. Från över 10 000 medarbetare till drygt 4 000 på två år. Omsättningen har dalat i ungefär samma takt. Nu senast, hösten 2012, blev 220 medarbetare av med jobbet. I samma veva sparkades samtliga heltidsanställda miljöspecialister. Apotekets kommunikationsdirektör Eva Fernvall förklarar neddragningarna.

– Skälet är att vi har en mycket mindre affär idag än vi hade tidigare. Vi har förlorat ett antal upphandlingar i vården och i och med konkurrensutsättning har vi blivit ett mindre företag än innan.

Hon hänvisar till Apotekets kvalitetsdirektör Erik Thorsell som är ansvarig för en helt ny organisation för kvalitet och miljö. Han sammanfattar läget:

– Tidigare hade vi monopol, nu måste vi anpassa oss till en ny kostym.

Kvalitet blir miljö

Erik Thorsell bekräftar att ingen på Apoteket längre kommer att arbeta heltid med miljöfrågor. Han vill inte kommentera uppsägningar eller hur många som berörs inom miljöområdet, inte heller hur det nya resursläget ser ut. Men klart är att de tre heltidsanställda miljöspecialisterna har fått gå. Istället lyfter Erik Thorsell fram de ansvariga i den nya, processtyrda organisationen, så kallade Quality Assurance Managers. Kvalitet och patientsäkerhet, miljö och hållbar utveckling, allt ska de ha koll på. Vid varje verksamhetsförändring ska alla de här faktorerna vägas in från start, påpekar Erik Thorsell.

– Det finns en jättepotential. Miljö kommer ofta in för sent i processen när förändringar ska ske. Nu är QA-managern med från början och ger råd direkt, säger han och påpekar att dessa medarbetare ingår i hans centrala enhet för kvalitet och miljö.

Ingen specialistkomptens

Men hur ska miljökompetensen säkras? Personer med inblick i branschen ser risker med att ta bort specialisterna på ett så pass stort företag. Erik Thorsell ser inga problem med omstruktureringen, snarare fördelar. Enligt honom pågår en kompetensöverlämning sedan förra året och de nya QA-cheferna har fått i ansvar att bedöma om alla tidigare utförda miljömoment ska finnas kvar.

– Vi kompetensutvecklar våra QA-managers men de kommer inte att ha samma specialistkompetens som miljöindividerna, säger han och betonar att de tar in externa konsulter vid behov.

Enligt Erik Thorsell blir det inte för mycket för en person att hålla koll på kvalitet, miljö och patientsäkerhet.

– De liknar varandra oerhört mycket, arbetssätten och verktygen är så lika. Det handlar om ändringsstyrning, avvikelserapportering och revisioner. Och mitt ord för kvalitet inkluderar miljö.

Vill vara ledande

Enligt Apoteket själva vill de vara ledande på hållbarhetsområdet. ”Förhoppningsvis kan vårt hållbarhetsarbete inspirera hela branschen”, står det på deras webbplats. Och enligt regeringen ska statliga bolagen ta ledartröjan. Enligt en källa med inblick i branschen finns dock en risk att miljöfrågan hamnar i kläm. Särskilt när specialistkompetensen nedvärderas. Snarare borde frågan vara central i en starkt miljöpåverkande läkemedelsbransch.

Fakta

Läs hela artikeln

Läs den fullständiga versionen av artikeln i nästa pappersnummer av Miljö & Utveckling.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.