Sasja Beslik är ansvarig för etikanalys på fondföretaget Banco. Han menar att företagens miljöpåverkan ofta blir större när de flyttar produktionen utomlands. Länder som exempelvis Kina och Ryssland har betydligt mildare miljölagar än Sverige. Efter flytten anpassar sig företagen efter det nya landets rådande bestämmelser vilket gör att miljöbelastningen blir större generellt sett.
Sasja Beslik upplever det som att miljöfrågor har tappat mycket av sin ställning i Sverige. De anses fortfarande viktiga, men inte längre lika aktuella. När han tittar på hur svenska företag i Sydostasien hanterar miljöfrågorna märker han att vissa lägger ner stor kraft och mycket resurser på de etiska och sociala aspekterna samtidigt som de dumpar miljöfarligt avfall runt hörnet.
– Just nu tittar de externa ögonen framförallt på det sociala ansvaret, därför fokuserar också företagen på just detta. Människors liv och rättigheter är det viktiga, vilket ingen egentligen kan klandras för. Men ur ett hållbarhetsperspektiv så påverkar miljön också människornas liv, det är en oerhört viktig aspekt som ofta förbises, hävdar han.
Ingen hjälp
Företag som vill flytta produktionen eller etablera sig utomlands och behöver hjälp med de praktiska frågorna runt miljöarbetet är ofta hänvisade till extern kunskap.
– Vi på Svenskt näringsliv erbjuder ingen sådan hjälp, utan det är branschorganisationerna man ska vända sig till i så fall, säger Ingela Bendrot, ansvarig för hållbar utveckling på Svenskt näringsliv.
Åke Danemar, avdelningschef för produktkrav och miljö på Teknikföretagen, säger att deras branschorganisation inte arbetar med sådana frågor utan med rådgivning framförallt inom Sverige. Vid flytt utomlands rekommenderar han kontakt med externa konsultföretag eller lokala handelskammaren i det aktuella landet.
Mikael Karlsson, ordförande för Svenska naturskyddsföreningen, menar att många svenska företag som flyttar produktionen utomlands väljer att inte satsa lika mycket på miljöarbetet som när produktionen låg i Sverige.
– Problemet är att företagen tenderar att inte använda samma måttstock utomlands som hemma i Sverige, miljöfrågorna prioriteras helt enkelt inte lika högt, konstaterar han.