”Många företag lockas slarva med miljöreglerna”

Miljöarbetet är förloraren när företagen skiftar fokus. Svenska Trelleborg prioriterar i dagsläget etik före miljö.

Ett av de företag som Swedwatch just nu följer är Trelleborg AB. Framförallt granskas etikfrågorna, men till viss del även företagets miljöarbete. Trelleborg AB är ett företag inom polymerindustrin, vars främsta inriktning är mot gummi och plast. Det innebär att man tillverkar exempelvis däck och kompletta hjulsystem för lantbruks- och skogsbruksmaskiner, något som innebär en relativt hög belastning för miljön. Trelleborg AB har fabriker i bland annat Indien, Sri Lanka, Mexiko och Kina.

– Naturligtvis är miljö- och etikfrågorna lika viktiga, men i dagsläget står etikdelen högst på agendan. Att strunta i etiken innebär alltid en väldigt besvärlig exponering i media, säger Torbjörn Brorson, miljöchef på Trelleborg AB.

Han anser att den miljölagstiftning som finns är i stort sett identisk, utomlands och i Sverige.

– För oss är miljöfrågorna angelägna, vi arbetar för att ha samma miljöpolicy såväl i Sverige som utomlands, det handlar om att sträva efter ett långsiktigt uthålligt samhälle. Vi satsar också mycket på den mänskliga aspekten och jobbar för att utveckla en värdegemenskap där man respekterar individens rättigheter, säger Torbjörn Brorson.

Bristfällig kontroll

Vad som skiljer utvecklingsländerna från Sverige är att det ofta inte finns fungerande offentliga kontrollsystem för att se till att företagen verkligen följer de uppsatta reglerna.

– Kontrollen är bristfällig och ibland till och med obefintlig, vilket gör att många företag kan lockas att slarva med miljöreglerna, säger han.

Men enligt Torbjörn Brorson är miljötänkandet viktigt i branschen, till stor del på grund av att kunder och underleverantörer ställer strikta miljökrav.

– Vi har en dokumenterat hög miljöpåverkan, men den jobbar vi aktivt med, det handlar i stort sett om alla tänkbara miljöproblem, stora avfallsmängder, hög energiåtgång, produkter som är svåra att återvinna, kemikaliehantering och luftföroreningar, säger Torbjörn Brorson.

Fabrikerna är ISO-certifierade

Varje Trelleborg-fabrik har en lokalanställd miljösamordnare som är anställd på hel- eller deltid, beroende på hur stor fabriken är. 86 fabriker är ISO 14001-certifierade och utför intern miljöredovisning som rapporteras till huvudkontoret.

När en fabrik utomlands köps upp av Trelleborg är det svenska huvudkontorets ansvar att hjälpa till och anpassa fabriken efter Trelleborgs rådande miljöpolicy, detta görs exempelvis genom internutbildningar med eget framtaget material. Till sin hjälp tar även man lokala konsulter som behärskar språket och känner till landets kultur.

Fakta Trelleborg

Trelleborg AB grundades 1905 och har i dagsläget mer än 100 fabriker med sammanlagt 22 000 anställda. Idag är cirka 90 procent av verksamheten förlagd utomlands, företaget finns i 40 olika länder. Verksamheten är fokuserad mot kunder inom fordons-, bygg- och övrig industri.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.