Swedwatch granskar företagen

När svenska företag flyttar produktionen till ett annat land finns alltid en risk att miljöarbetet avstannar. Swedwatch arbetar för att företagen ska följa sina egna riktlinjer och den miljöpolicy de har satt upp, oavsett det nya landets regler och kontroll.

Föreningen Swedwatchs syfte är att granska svenska företag med verksamhet i utvecklingsländerna. Detta för att se att de internationella konventionerna och företagens egen policy när det gäller miljö- och etikfrågor följs. Swedwatchs kansli tar fram fakta om enskilda fall och publicerar rapporter om företag och branscher som har verksamhet utomlands.

– Jag tycker att vårt arbete visar att flera svenska företag faktiskt bryter mot vissa av de konventioner som finns. Innan Swedwatchs tid fanns det inte mycket kunskap om hur svenska företag sköter sig, utan då handlade det mest allmänt om multinationella företags agerande, säger Kristina Bjurling på Swedwatch.

Olika slags miljöproblem

Swedwatch har löpande mellan fyra och sex fall på gång under ett år. Alla gäller dock inte miljö, utan det kan också handla om arbetsrätt eller hur lokalbefolkning drabbas av olika slags investeringar.

– Det är dock relativt vanligt att företag inte är lika ambitiösa i sitt miljöarbete i utvecklingsländerna, i många fall därför att det inte krävs på samma sätt som i väst. Det finns kanske en viss miljölagstiftning, men det saknas tillsyn och uppföljning av den och i många fall saknas infrastruktur för att till exempel ta hand om miljöfarligt avfall, säger Katarina Bjurling.

Några av de miljöproblem som Swedwatch stött på än så länge i sina studier är att företag använder otillåtna bekämpningsmedel, tillåter utsläpp utan rening, använder miljöfarliga ämnen som man tidigare fasat ut i väst och att man är mindre noggrann med miljökonsekvensbeskrivningar. Problematiken gäller främst utvecklingsländerna, både i Sydamerika, Afrika och Asien, men även till viss del i Östeuropa.

Swedwatch skapar publicitet

Ett företag som uppmärksammas och kritiseras i någon av Swedwatchs rapporter drabbas inte av någon rättslig påföljd. Medlemsorganisationerna i föreningen kan dock välja att anmäla det aktuella företaget till den nationella kontaktpunkten för uppföljning av OECDs riktlinjer för multinationella företag. Medlemsorganisationerna ska också träffa representanter från företaget och diskutera innehållet i rapporten och på det sättet försöka påverka företagen att förbättra sig på de områden där de har brister.

– Vår verksamhet bygger på att uppmärksamma och sätta press på de företag som inte sköter sig, till exempel genom att använda oss av media och skapa publicitet kring de aktuella frågorna, berättar Kristina Bjurling. Vi får ofta spontana reaktioner från företag, även om de som blivit uthängda i någon viss fråga kanske inte är så imponerade just då, så känns det som att företagen förstår att vi behövs.

Även om Swedwatch inte har någon egentlig makt att påverka så anser Kristina Bjurling att det hela tiden sker små men konkreta förändringar, att företagen trots allt tar åt sig av kritiken och gör förbättringar.

– Det gör att man känner att det här arbetet är viktigt och faktiskt leder någonstans, avslutar hon.

Fakta:

Swedwatch är en förening med fem medlemsorganisationer; Svenska Naturskyddsföreningen, UBV, Utbildning för biståndsverksamhet, Fair Trade Center, Lutherhjälpen och Miljöförbundet Jordens Vänner. Swedwatch har en kanslichef och tre researchers anställda. Föreningen bildades 2003, men verksamheten har pågått i nätverksform sedan 2002.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste