Miljöministern tar upp kampen mot EU och bisfenol A

Lagstiftningen inom EU mot hormonstörande ämnen går för långsamt anser miljöminister Lena Ek (C) och Roger Tiefensee (C). I en debattartikel i Svenska Dagbladet förklarar de sig redo att kämpa för ett totalförbud mot bisfenol A i Sverige.

Miljöminister Lena Ek och Roger Tiefensee, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson i Centerpartiet, skriver i en debattartikel på Svenska Dagbladet att alliansen är beredda att ta strid mot EU och driva en hårdare kamp för ett totalförbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A, även kallat BPA.

Ämnet förekommer i platsmaterial och är hormonstörande även i små doser. Speciellt små barn kan påverkas negativt, vilket ledde till att EU 2011 förbjöd ämnet i nappflaskor. Trots att BPA enligt många forskare påverkar fertiliteten och bland annat kan öka risken för att utveckla cancer, är bisfenol A fortfarande lagligt att använda i andra plastprodukter.

Sverige, Frankrike och Belgien har därför vidtagit egna åtgärder för att stoppa kemikalien. Förra året blev det till exempel i Sverige förbjudet med bisfenol A i livsmedelförpackningar för barn under tre år. Frankrike har gått längst med att fatta beslut om att förbjuda ämnet i alla livsmedelsförpackningar från och med 1 januari 2015, vilket har mött kritik från EU-håll.

I debattartikeln i SvD skriver Lena Ek och Roger Tiefensee att det finns majoritet i alliansen för att driva ett utökat förbud mot BPA.

”Vi anser att Sverige ska ta denna strid mot EU. Vi är beredda att i alliansen driva att Sverige ska gå längre än Frankrike och ta fram ett förslag som innebär en total utfasning av bisfenol A, och avser att inleda ett arbete i regeringen för att bereda detta. Bara på så sätt minimerar vi risken för att barn och andra känsliga grupper exponeras.”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.