Miljöarbete i Värmland prisas

Kemikalier Landstinget i Värmland vinner europeiskt innovationspris för sitt miljöarbete.

De europeiska regionernas samarbetsorganisation AERD har utsett landstinget i Värmland till vinnare av Regional Innovation Award i konkurrens med 230 regioner i Europa.

Det är miljöarbetet vid den nya neonatalvårdsavdelningen på Centralsjukhuset som uppmärksammas. Vid bygget har landstinget använt sig av egna miljökriterier för vilka byggnadsmaterial som får användas i byggnaderna. Framför allt handlar det om att undvika kemikalier vid val av byggnadsmaterial. Till exempel att använda sig av halogenfri elkabel och plastgolv som inte innehåller pvc.

– Vi vill att det ska byggas in material som personer inte kan bli sjuka av eller som senare måste saneras. Inte minst på nya neonatalvårdsavdelningen, där de allra minsta och känsligaste av våra patienter vårdas, men egentligen upp till tre generationer kan påverkas, har detta varit oerhört viktigt. Det är hur vi bedrivit arbetet för att uppnå dessa effekter utan merkostnader som vi får priset, berättar landstingets fastighetschef, Lars Nilsson.

Priset delas ut den 17 mars i Bryssel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.