”Plastgolvens miljöpåverkan är mer än ftalater”

Ftalater Att enbart ta bort ftalater och pvc är bara ett litet steg för att minska plastgolvens miljöpåverkan. Det anser Forbo, som vill lyfta debatten om miljövänliga plastgolv.

”Plastgolvens miljöpåverkan är mer än ftalater”

Miljökvalitetsmålet En giftfri vardag, är en av de mest utmanande uppgifterna inom miljöpolitiken just nu. Golvtillverkaren Forbo upplever att diskussionen inom golvbranschen främst handlar om att utesluta ftalater eller pvc, men de anser att producentansvaret är större än att utesluta enskilda ingredienser. De anser att så länge plastgolven innehåller mineralolja, ett fossilt bränsle, är den totala miljöpåverkan stor och inte ett långsiktigt hållbart alternativ.

– Självklart är det bra att vi och andra tillverkare utvecklar plastgolven men vi upplever samtidigt att debatten nu mest handlar om att byta ut ftalater. Att byta ut en enstaka beståndsdel i plastgolv gör det inte till en miljöprodukt, säger Ola Wiklund, marknadschef på Forbo.

Han konstaterar att om man vill bidra till minskad klimatpåverkan så är vare sig ett ftalat- eller pvc-fritt plastgolv ett alternativ, så länge det baseras på mineralolja.

– Linoleumgolv är vår absolut starkaste produkt och bästa miljöval. Vi välkomnar en ökad miljödebatt och uppmanar inköpare att titta på oberoende livscykelanalyser för jämförelser mellan olika golvmaterial, säger Ola Wiklund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste