Med Pakistan i sikte

Är du sugen på att ta ditt företag ut i världen? Nu flaggar Exportrådet och landets ambassad för att Pakistan är en oslipad diamant. Men det finns vissa saker att tänka på för att lyckas med affärerna.

Tragiska översvämningar, terrorism och en ostabil ekonomi. Det är lätt att dra öronen åt sig när man pratar om affärsmöjligheter i Pakistan. Men å andra sidan finns det mycket att erbjuda, 170 miljoner invånare innebär en gigantisk marknad och landet har stora behov av nya moderna tekniker och lösningar.

– Pakistan är en oslipad diamant, säger Fredrik Fexe på Exportrådet när Svenska Handelskammaren har bjudit in till träff tillsammans med Pakistans ambassad i Stockholm.

Säkerheten först

Och många av talarna håller med. Här finns stora investeringsmöjligheter både idag och för framtiden. Men att landet är oroligt är inte att förglömma. Det är viktigt att sätta säkerheten först. Ha alltid en lokal partner på plats som har gamla relationer med dina kunder, de kan både lugna ned dig när tålamodet tryter och hjälpa till med praktiska saker. Att ha ett uttalat säkerhetsarbete, implementera det lokalt och träna krishantering är viktigt. Och om du vill röra dig fritt kan det kännas tryggast att ha en lokal invånare som du litar på, vid din sida.

För tillfället finns 25 svenska företag representerade i Pakistan, och än fler gör affärer med landet. Gunnar Oom, statssekreterare åt handelsminister Ewa Björling, hoppas att antalet ska öka.

– Vi vill förbättra den siffran. Det finns stora möjligheter i Pakistan, men det handlar också om att bygga broar mellan EU och Pakistan, säger han.

Det mindre miljöteknikföretaget Solarwave finns på plats i landet sedan en delegationsresa i november förra året.

– Var på plats och lär känna företag och människor som du kan samarbeta med, tipsar vd:n Bengt Skörelid.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.