Många kommuner vill energieffektivisera

Många är de kommuner och landsting som sökt stöd för att energieffektivisera sin verksamhet. På ett halvår har hela 261 kommuner visat intresse.

Många kommuner vill energieffektivisera

– Det är oerhört kul att intresset för stödet är så stort ute bland kommuner och landsting. Vi hade förhoppningar om att många skulle söka men det här överstiger vida våra förväntningar, säger Maria Steinbach Lindgren, enhetschef på Energimyndigheten.

Mellan den 1 januari och den 30 juni i år har ansökningar från totalt 261 kommuner och 19 landsting kommit in till myndigheten. Totalt ska 99 miljoner kronor delas ut varje år.

Det statliga stödet är en del av ett femårigt energieffektiviseringsprogram från och med 2010 och bygger på EU:s energitjänstedirektiv. Direktivet säger att den offentlig sektorn ska vara en föregångare i energieffektiviseringen.

Mål och aktionsplan

De som tilldelas stödet måste ta fram en strategi för energieffektivisering och arbeta för att genomföra den.

– Strategin ska omfatta en nulägesanalys, mål och en handlingsplan. Stödpengarna kan sedan användas till åtgärder inom områden som exempelvis köp av energieffektiva produkter, energismart fastighetsförvaltning eller energieffektiva kommunala transporter. Pengarna får inte användas för investeringar utan enbart för strategiskt arbete, säger Maria Steinbach Lindgren.

Stödet kan sökas när som helst under perioden 2010-2014.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.