Luftproblem ökar intresset för förnybart i Kina

Internationellt Stora problem med luftföroreningar har gjort att Kina nu ökar takten när det gäller investeringar i förnybar energi. Själva har de bra produktionsmöjligheter och en gigantisk marknad. Nu söker de företag och forskare som kan hjälpa till med den senaste tekniken.

Luftproblem ökar intresset för förnybart i Kina

En hög tillväxttakt, allt fler medelklasskonsumenter och ett stort uttag av energi från kolkraft har gjort Kinas luftproblem akuta. De flesta har säkert vid det här laget sett bilder på smog-fyllda kinesiska storstäder. Den påtagligt förorenade luften upprör kineserna och skapar ett tryck på den regeringen att göra något åt saken.

– Kina satsar otroligt mycket på energieffektiviseringar och en omställning mot förnybar energi just nu, berättar Magnus Emfel på Världsnaturfonden, som nyligen haft en kinesisk delegation på besök för att titta på svensk miljöteknik.

Sverige har högintressant forskning inom förnybar energi. En kinesisk delegation var nyligen på besök för att titta närmare på vad Sverige har att erbjuda.
Sverige har högintressant forskning inom förnybar energi. En kinesisk delegation var nyligen på besök för att titta närmare på vad Sverige har att erbjuda.

Bland annat har den kinesiska regeringen antagit effektivitetsmål för landets energiproduktion. Industrier som inte är tillräckligt effektiva får stänga ned och anläggningar har börjat rivas i landet.

Kan skala upp svensk teknik

Idag har Kina marknaden och de har produktionslinorna, men de har inte tillgång till den bästa teknologin.

– Det gör kopplingen mellan Kina, Sverige och andra forskningsintensiva länder intressant. Vi har kommit långt fram när det gäller att utveckla ny teknik, men har inte har möjlighet att skala upp produktionen på samma sätt som man har i Kina, säger Magnus Emfel.

Här finns stora möjlighet att ta fram nya samarbetsstrategier mellan ett teknikland som Sverige och ett produktionsland som Kina. Magnus Emfel menar att det är viktigt att komma bort från den enkelriktade strategin där ett land importerar och ett exporterar. Han vill istället hitta nya typer av samarbeten och affärsstrategier där man tillsammans bygger värdekedjor för att öka hastigheten i spridningen av förnybar energi. Här kan exempelvis Sverige stå för forskning och innovation medan kinesiska företag står för produktion, marknad och kapital.

– Svenska miljöteknikföretag är ofta små och har en begränsad kapacitet som gör att man tvekar när det gäller att ge sig in på en marknad som Kina. Genom samarbete skulle vi få helt andra möjligheter att öka hastigheten i spridningen av den senaste teknologin inom förnybar energi, säger Magnus Emfel.

Denna artikel genererades av ett tips. Har du också ett nyhetstips? Hör av dig till redaktionen info@miljo-utveckling.se

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.