Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Luftföroreningar påverkar dödstalen för covid-19

Klimat En ny studie från Harvard University visar att sambandet mellan luftföroreningar och risken för att dö i covid-19 är betydligt högre än vad som tidigare visats.

Luftföroreningar påverkar dödstalen för covid-19
Foto: Adobe Stock

I en studie har forskare vid Harvard analyserat statistik över dödsfall i covid-19 och luftföroreningar i 3000 regioner i USA. Enligt tidningen The Guardian visar studien att halten av luftföroreningar endast behöver vara något högre för att dödligheten ska öka betydligt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

FAKTA

Detta är en artikel från Miljö & Utvecklings systersajt Hållbart samhällsbyggande.

Nyhetstjänsten Hållbart Samhällsbyggande görs av en oberoende redaktion och ges ut av Pauser Media AB.

Den sammanfattar veckans viktigaste händelser inom hållbarhet i samhällsbyggnadssektorn med planering, energi, infrastruktur, hållbart byggande och teknikutveckling.

– Vi ser att det räcker med en ökning av 1 mikrogram per kubikmeter för att dödligheten i covid-19 ska öka med 15 procent, skriver forskarna bakom studien.

Det är känt sedan innan att exponeringen för partikelföroreningar under 15-20 år ökar risken för dödsfall men den nya studien från Harvard visar att denna ökning är 20 gånger högre vid covid-19 skriver The Guardian.

Italienska forskare har tidigare sett liknande resultat och visat på ett möjligt samband mellan de höga dödstalen i landets norra delar, där också några av Europas högsta nivåer av luftföroreningar finns.

Luftföroreningarna har minskat på grund av lockdowns och restriktioner runt om i världen men enligt forskarna vid Harvard är det viktigt att säkerställa en renare luft även i framtiden för att minska risken för dödsfall i covid-19.

Läs mer här

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.