Linköping får centrum för urban odling

Livsmedel I framtiden kan stadsbor få sin mat odlad lokalt, mitt inne i city. Plantagon, som arbetar med urban livsmedelsodling, har långt gående planer på att bygga sitt första vertikala växthus i Linköping.


Linköping får centrum för urban odling

Plantagon arbetar med urban livsmedelsodling för att möta ett ökande behov av lokalt odlad mat i städer världen över. Målet är att bygga stora växthus inne i städerna för att på så vis försörja befolkningen med mat, samtidigt som man minimerar behovet av transporter, energi och vatten. Tanken är att man också ska kunna använda stadens restprodukter i odlingsprocessen.

Greenhouse_4
Illustration: Sweco

Växthuset i Linköping, som kan stå färdigt hösten 2018, ska bli en världsunik demonstrationsanläggning och ett kunskapscentrum för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion.

– En viktig orsak till att vi överhuvudtaget kom att placera projektet i Linköping är närheten till Tekniska Verken som ligger långt fram när det gäller symbiotiska och cirkulära lösningar. Det nära samarbetet med våra övriga partners, samt med Linköping Universitet, har givetvis också spelat stor roll, liksom det politiska stödet från Linköping stad, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon.

Här hittar du mer information om projektet

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.