nr-logo

Hållbarhet i praktiken

960 miljoner kronor kommer fördelas på tolv år och ett 50-tal aktörer från näringsliv, stat och kommuner.

Linköping får centrum för urban odling

I framtiden kan stadsbor få sin mat odlad lokalt, mitt inne i city. Plantagon, som arbetar med urban livsmedelsodling, har långt gående planer på att bygga sitt första vertikala växthus i Linköping.


  • Annons 1

Plantagon arbetar med urban livsmedelsodling för att möta ett ökande behov av lokalt odlad mat i städer världen över. Målet är att bygga stora växthus inne i städerna för att på så vis försörja befolkningen med mat, samtidigt som man minimerar behovet av transporter, energi och vatten. Tanken är att man också ska kunna använda stadens restprodukter i odlingsprocessen.

Greenhouse_4

Illustration: Sweco

Växthuset i Linköping, som kan stå färdigt hösten 2018, ska bli en världsunik demonstrationsanläggning och ett kunskapscentrum för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion.

– En viktig orsak till att vi överhuvudtaget kom att placera projektet i Linköping är närheten till Tekniska Verken som ligger långt fram när det gäller symbiotiska och cirkulära lösningar. Det nära samarbetet med våra övriga partners, samt med Linköping Universitet, har givetvis också spelat stor roll, liksom det politiska stödet från Linköping stad, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon.

Här hittar du mer information om projektet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.