nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I framtiden kan stora växthus inne i städerna försörja befolkningen med mat, samtidigt som  behovet av transporter, energi och vatten minimeras.
I framtiden kan stora växthus inne i städerna försörja befolkningen med mat, samtidigt som behovet av transporter, energi och vatten minimeras.

Linköping får centrum för urban odling

I framtiden kan stadsbor få sin mat odlad lokalt, mitt inne i city. Plantagon, som arbetar med urban livsmedelsodling, har långt gående planer på att bygga sitt första vertikala växthus i Linköping.


  • Annons 1

Plantagon arbetar med urban livsmedelsodling för att möta ett ökande behov av lokalt odlad mat i städer världen över. Målet är att bygga stora växthus inne i städerna för att på så vis försörja befolkningen med mat, samtidigt som man minimerar behovet av transporter, energi och vatten. Tanken är att man också ska kunna använda stadens restprodukter i odlingsprocessen.

Greenhouse_4

Illustration: Sweco

Växthuset i Linköping, som kan stå färdigt hösten 2018, ska bli en världsunik demonstrationsanläggning och ett kunskapscentrum för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion.

– En viktig orsak till att vi överhuvudtaget kom att placera projektet i Linköping är närheten till Tekniska Verken som ligger långt fram när det gäller symbiotiska och cirkulära lösningar. Det nära samarbetet med våra övriga partners, samt med Linköping Universitet, har givetvis också spelat stor roll, liksom det politiska stödet från Linköping stad, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon.

Här hittar du mer information om projektet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kan bli tuffare regler kring ekologisk kompensation

Verksamhetsutövare måste ta ett större ansvar för sin miljöpåverkan. I ett betänkande om ekologisk kompensation föreslås nu en rad förslag som bland annat handlar om att utveckla lagstiftningen på området.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4