nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Leverantörer fuskar vid offentliga upphandlingar

Fusket vid offentliga upphandlingar är utbrett. Uppföljningar av miljö- och hållbarhetskrav visar att många leverantörer lovar mer än de levererar.

– Ingen leverantör har hittills följt miljökraven fullt ut enligt avtal, berättar Anneli Lindell, miljöstrateg för inköp.
  • Annons 1

Helsingborgs stad genomför offentliga upphandlingar värda omkring tre miljarder kronor varje år. Sedan drygt ett år tillbaka följer de noggrant upp de miljö- och hållbarhetskrav som ställs i upphandlingarna. Resultatet är minst sagt uppseendeväckande. Vid revisionerna har det visat sig att inga leverantörer helt uppfyllt vad de lovat.

– Jag kan inte ge några detaljer om vad vi har hittat eller om specifika upphandlingar, men ingen leverantör har hittills följt miljökraven fullt ut enligt avtal, berättar Anneli Lindell, miljöstrateg för inköp och upphandling i Helsingborgs stad.

Få följer upp

Idag är det ytterst få kommuner som följer upp de krav som ställs vid upphandling. Ofta sker det i form av skrivbordsuppföljningar, det vill säga att man ber om dokument som intygar att leverantören följer kraven. De flesta väljer att lägga sina relativt små resurser på att formulera själva upphandlingskraven. Att jobba med uppföljningar är tidskrävande och det är den mest troliga anledningen till att få kommuner gör det idag. Helsingborg har en bemanning på två miljöstrateger, men de behöver ändå sålla.

– Vi fokuserar på de branscher där miljöeffekten är störst och lämnar andra branscher utanför. Men de vi väljer ut, följer vi också upp noggrant.

Enligt Anneli Lindell måste man arbeta aktivt med leverantörerna om man ska få någon effekt av arbetet.

– Jag har jobbat med uppföljningar i 10 år i det privata näringslivet, jag vet att man hittar mycket. Jag tycker att det är dags att ta bort skynket framför ögonen. De krav som ställs vid upphandling följs sannolikt inte. Därför är det viktigt att arbeta aktivt med leverantörerna under avtalets gång, konstaterar Anneli Lindell.

Läs resten av artikeln i senaste numret av Miljö & Utveckling

Här kan du prenumerera

Här kan du köpa digitalt lösnummer

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.