
Tre nya upphandlingsdirektiv skulle ha varit implementerade i svensk lagstiftning senast den 18 april. Nu är lagstiftningsarbetet försenat. Det innebär att nuvarande lagar fortsätter att gälla, men att tillämpningen och tolkningen av reglerna i vissa fall kommer att påverkas redan nu.
Ingen skillnad mot rättspraxis
En förändring mot tidigare är att det nya direktivet tydliggör möjligheten att ställa miljö- och sociala krav vid upphandling.
Bestämmelserna kommer dock inte att innebära någon större skillnad mot vad som är rättspraxis idag. Under de senaste 10-15 åren har det kommit flera avgöranden från EU-domstolen som visat att utrymmet att ställa hållbarhetskrav i praktiken redan varit stort, större än vad man i många fall trott.
– Möjligheterna blir knappast större av det nya direktivet. Vilka miljö- och sociala krav som ställs handlar snarare om kompetens hos upphandlare, tillgång till stöd och resurser och politiska ambitioner än om att lagstiftningen är ett hinder, säger Henrik Grönberg, jurist på Upphandlingsmyndigheten.
Men även om det nya direktivet inte har så stor rättslig betydelse kan det ändå få konsekvenser, menar Henrik Grönberg.
– Att fler bestämmelser om miljö- och social hänsyn skrivs in i direktivet har ett tydligt signalvärde om att frågorna får en större plats i offentlig upphandling.
Läs om ändringarna i det nya direktivet i faktarutan här bredvid.
Fakta
Ändringar i det nya direktivet
- En ny portalbestämmelse (artikel 18.2) slår fast att medlemsstaterna ska vidta lämpliga åtgärder för att leverantörer ska iaktta ”tillämpliga miljö,- sociala- och arbetsrättsliga skyldigheter”. Exakt vad detta betyder är upp till varje medlemsland.
- Medlemsländerna blir skyldiga att beakta tillgänglighet för funktionshindrade vid utarbetande av tekniska specifikationer.
- Det blir vissa utökade lagtekniska möjligheter att kräva ett visst märke eller en certifiering, exempelvis att ställa krav på ett specifikt miljömärke eller miljöledningssystem.
- Leverantörer som inte fullföljer sina miljö,- sociala- och arbetsrättsliga skyldigheter kan uteslutas ur en upphandling.
- Sociala aspekter kan användas som ett tilldelningskriterium vid upphandling.
- Livscykelkostnader kan användas som ett tilldelningskriterium vid upphandling.
- Om en leverantör lämnar ett bud som är onormalt lågt och man misstänker att de inte kan leva upp till ”tillämpliga miljö,- sociala- och arbetsrättsliga skyldigheter” ska anbudet förkastas.