Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Laddat för elfordon

Elbilar Större antal laddfordon, bredare modellutbud och en fungerande laddinfrastruktur. Trots det kvarstår flera utmaningar för att elbilarna ska slå igenom i Sverige.

Laddat för elfordon
Pixabay

Energimyndigheten har genomfört en enkätundersökning för att se inställningen till, och kunskaper om, laddfordon. Förra undersökningen genomfördes 2013 och mycket har hänt på två år gällande infrastruktur och fler modeller och antal elfordon. Dock visar det sig att kunskapsnivån fortfarande är låg. Knappt 15 procent av de tillfrågade anser sig ha goda kunskaper om laddfordon. Personer med hög kunskap upplever i mindre grad laddinfrastrukturen som ett hinder och överväger i högre utsträckning att skaffa ett laddfordon nästa gång det är dags att byta bil.

Knappt en av sju har kört ett laddfordon. Av personer med hög kunskap är det fler än var tredje. Ungefär en fjärdedel av de som har kört ett laddfordon har haft tillgång till laddfordon i tjänsten.

Enkätundersökningen visar att inställningen till laddfordon är positiv oavsett kunskapsnivå. Laddfordon anses av en övervägande andel ha de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att komma att utgöra en betydande del av Sveriges vägtransportsystem.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.