Elvägar testas i verklig miljö

Energi I februari 2016 börjar elektriska lastbilar att rulla utanför Gävle. Det står klart sedan Trafikverket gett stöd till två testområden för elvägar.

Elvägar testas i verklig miljö
Siemens

I närheten av Arlanda och utanför Gävle ska två teststräckor för elvägar anläggas. Syftet är att få kunskap om hur elvägar fungerar och om tekniken kan användas i framtiden.

̶ Sverige är ett av de länder i världen som hittills har kommit längst med att utveckla tekniken för elvägar. Det är ett sätt att utveckla miljösmarta transporter i det befintliga vägnätet. Det kan bli ett bra komplement till dagens väg- och järnvägstrafik, säger Torbjörn Suneson, tf generaldirektör i Trafikverket.

Rosersbergs Utveckling ska testa en teknik med en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonet under resan. Sträckan kommer att trafikeras av bland annat Post Nords lastbilar som går i skytteltrafik mellan flygplatsen och logistikcentret i Rosersberg.

Regions Gävleborg testar en teknik som innebär att en strömavtagare på lastbilshyttens tak matar ner strömmen till en elhybridmotor i lastbilen och projektet genomförs med Scanias lastbilar. Försöken beräknas avslutas 2018.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.