Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Trafikutskottet vill dubbla målet för kollektivtrafiken

Trafik & Transport Trafikutskottet vill förbättra förutsättningarna för kollektivtrafiken. Nu vill de att riksdagen ska rösta igenom ett förslag som gör att regeringen åläggs att jobba för att kollektivtrafiken fördubblas.

Trafikutskottet vill dubbla målet för kollektivtrafiken
Melker Larsson

Den svenska kollektivtrafikbranschen satte 2008 upp ett mål om att fördubbla antalet resor med kollektivtrafiken till 2020. Trafikutskottet föreslår nu att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om statens roll i att bidra till att skapa rätt förutsättningar för att målet ska kunna nås. Bakom utskottets förslag står regeringspartierna, allianspartierna och Sverigedemokraterna. Det bygger på motioner från Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vänsterpartiet stödjer förslaget men vill gå ännu längre och ta fram en handlingsplan med konkreta delmål.

– Det är väldigt glädjande att det här förslaget fick majoritet i utskottet. Det betyder att vi kan vänta oss större satsningar på kollektivtrafik, så att störningarna minskar och turerna blir tätare. Det gynnar resenärerna och gör klimatmålen lättare att nå, och det ligger helt i linje med det stadsmiljömål som regeringen redan beslutat, säger Karin Svensson Smith, ordförande i trafikutskottet.

Tillkännagivandet bygger bland annat på en motion av Rasmus Ling, riksdagsledamot från Malmö. Han är nöjd med beslutet.

– Kollektivtrafikbranschen har redan satt upp ett eget fördubblingsmål, och det är bra att riksdagen ansluter sig till det. Det behövs samverkan på alla nivåer för att förbättra och öka kollektivtrafiken. Det kan handla om olika sätt att gynna ett hållbart resande, säger han.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.