Läckeby Water är till salu – och gör Kinasuccé

Läckeby Water, ett av Nordens största företag inom vatten- och avloppsrening samt biogasproduktion, är på väg att säljas. Det skriver Dagens Industri.

– Vår huvudägare har beslutat att vi ska säljas, eftersom tidsgränsen för deras riskkapitalfond närmar sig. Processen som sköts av HQ Bank är i full gång och det har redan kommit in flera bud, säger Läckeby Waters vd Martin Hagbyhn till Dagens Industri.

Miljöteknikföretaget har växt så det knakat. Omsättningen har nästan tiofaldigats på åtta år från cirka 60 miljoner kronor till 593 miljoner i fjol. Dessutom har företaget vänt förlust till vinst – 19,4 miljoner kronor i fjol.

En del i succén är framgångar på marknaden i Kina, som nu står för en fjärdedel av företagets försäljning. Nyligen offentliggjorde företaget två nya beställningar i Kina tillsammans värde 37 miljoner kronor.

– En av de båda senaste affärerna är extra viktig eftersom den innebär ett genombrott för en ny egenutvecklad reningsteknik i Kina. Behoven av både vatten- och avloppsrening är gigantiska i Kina, som tillsammans med Östeuropa är de områden som med all sannolikhet kommer att ha den bästa marknadstillväxten framöver, säger Martin Hagbyhn till Dagens Industri.

Huvudägarna, riskkapitalfonden Baltic Rim Fund och Sjätte AP-fonden, är inte de enda som vill sälja. Delägarna KF Invest och Swedbank, samt familjen Axelsson som grundade företaget och förre detta vd:n Hans Malm är också på väg att sälja.

Läckeby kommer inte att börsintroduceras, tanken är istället att hitta en industriell eller finansiell köpare. Martin Hagbyhn är positiv till ett ägarskifte, eftersom en ny stark ägare ger goda förutsättningar till fortsatt snabb tillväxt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.