Kungsbackas sopor hämtas av biogasbil

Sopbilar som drivs med biogas ska framöver hämta upp Kungsbackabornas avfall.
– Det är mycket tack vare kommunens gröna upphandling med tydliga miljökrav som gör att vi har möjlighet att presentera den här unika lösningen, säger Christian Baarlid, vd på Renova.

Den nya bilen är en konventionell dieselsopbil, med Euro-5-standard, som konverterats så att den kan drivas även med gas. Bilen är av märket Dennis Eagle och konverteringen har gjorts i samarbete med Hard Stuff och Volvo. Resultatet är en energieffektiv bil – för samma jobb går det åt 25 procent mindre energi jämfört med en traditionell gassopbil, skriver Renova i ett pressmeddelande. Nu sätts bilen i ordinarie drift för första gången.

– Bilen är ett av många exempel på vårt arbete med att sänka koldioxidutsläppen och en viktig pusselbit i vår strävan mot en hållbar utveckling, kommenterar vd Christian Baarlid.

Drivs av biogas

Bilen kommer att drivas med biogas kombinerat med RME – dvs rapsbaserad biodiesel. Den kommer att köras till cirka 70 procent på biogas och 30 procent på RME. En av bilarna är dessutom försedd med plug-in-teknik för att komprimering och lastning ska kunna ske med el. Den kommer framför allt att trafikera centrala Kungsbacka.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.