Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Köpenhamn överger kol, olja och gas

Juridik & Politik Köpenhamn kommer att göra sig av med alla sina investeringar i kol, olja och gas. Stadens politiker har beslutat att avyttra fossila bränsletillgångar i en investeringsfond på cirka 8,5 miljarder kronor.

Köpenhamn överger kol, olja och gas
Shutterstock

Den danska huvudstaden har beslutat att divestera, alltså förbjuda investeringar i företag som får mer än 5 procent av sina intäkter från kol, olja och gas. Kriterierna gäller för företag som bedriver prospektering, utvinning eller raffinering av kol, olja och gas, samt företag som säljer utrustning och tjänster till industrin för fossila bränslen.

Köpenhamns borgmästare, Frank Jensen, konstaterade att staden är en av de ledande i världen för den gröna omvandlingen.

– Vi arbetar hårt för att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025. Därför förefaller det helt fel att fortfarande ha investeringar i olja, kol och gas. Det måste vi ändra på, säger han.

Städer som redan har förbjudit investeringar i fossila bränslen är Oslo, Paris och Newcastle i Australien, världens största hamn för koltransporter.

Försäljning av investeringar i fossila energikällor är på agendan även i huvudstäder som Stockholm, Amsterdam och Berlin. De ledande borgmästarkandidaterna i London har alla sagt att de vill sälja investeringarna i olja, kol och gas i Londons kommunala pensionsstiftelse.

Sammantaget har mer än 500 institutioner gjort olika former av åtaganden för att minska sina investeringar i fossila bränslen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.