Konstgjord hamburgare snart på menyn

Forskare i Maastricht har i laboratorium lyckats odla fram ett antal köttbitar ur muskelceller från kor. Syftet är en mer miljöanpassad köttproduktion.

Konstgjord hamburgare snart på menyn

Cellodlingarna utgår från stamceller som förökar sig. Ett par hundra bitar av de tusentals bitar som behövs för att framställa en konstgjort hamburgerbiff har forskarna lyckats odla fram, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Resultatet avslöjades på en vetenskaplig kongress i Vancouver i Kanada.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger professor Mark Post, enligt Ekot.

Syftet är att skapa ett alternativ till den resurskrävande köttindustrin. Förhoppningsvis blir det laboratorieodlade köttet mindre energikrävande om utvecklingen går åt det håll som Mark Post hoppas. Ett bekymmer än så länge är priset: 250 000 euro för en burgare, men redan om tjugo år kan kostnaden ha blivit mer rimlig om marknaden och investeringshungriga finansiärer hänger på, enligt professorn.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.