Köpenhamns modevecka anmäls för greenwashing – kan skaka om modebranschen

Hållbarhetskommunikation Köpenhamns modevecka och sju deltagande varumärken anklagas för att vilseleda konsumenter med tveksamma hållbarhetslöften. En anmälan har lämnats in till den danska konsumentombudsmannen, där modeveckans gröna profil ifrågasätts. Fallet kan få stora konsekvenser för hur modebranschen marknadsför sitt hållbarhetsarbete framöver.

Köpenhamns modevecka anmäls för greenwashing – kan skaka om modebranschen
Foto: Adobe Stock.

Köpenhamns modevecka har länge marknadsfört sig som ledande inom hållbarhet, men ett nytt klagomål hotar nu ryktet. Det är den danska hållbarhetsexperten Tanja Gotthardsen och det danska konsumentrådet som anmält modeveckan, inklusive sju deltagande varumärken, till den danska konsumentombudsmannen för vilseledande miljöpåståenden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Anmälan tar direkt sikte på de hållbarhetskrav som Köpenhamns modevecka har på sina deltagare. Kraven ställer upp minimistandarder inom områden som material och arbetsförhållanden. Bland annat finns kravet att varumärken måste använda minst 50 procent certifierade hållbara textilier samt förbinda sig till etiska arbetsmetoder. Men enligt anmälarna saknar kraven efterlevnad, tillåter vaga hållbarhetspåståenden samt misslyckas med att ta itu med överproduktion. Vidare menar anmälarna att kraven inte lever upp till dansk konsumentlagstiftning.

– De kallar dem krav, men när man tittar på dem genom den faktiska hållbarhetsvetenskapens lins är det mycket som saknas, säger Tanja Gotthardsen till tidningen Glossy.

De anmälda märkena är Baum und Pferdgarten, Berner Kühl, Forza Collective, Herskind, OpéraSport, Stine Goya och Won Hundred. Enligt Tanja Gotthardsen har de ett vagt språk, felaktigt påstår att ekologisk bomull minska koldioxidutsläppen och refererar till syntetiska tyger som ”gröna”.

Cecilie Thorsmark, vd för Köpenhamns modevecka, slår tillbaka anklagelserna och menar att organisationen inte ägnar sig åt greenwashing.

Om domstolen landar i en fällning kan det få långtgående konsekvenser för hela modebranschen. De hållbarhetskrav som Köpenhamns modevecka satt upp, har nämligen påverkat riktlinjerna för andra stora modeveckor som modeveckorna i Berlin och London. En fällning kan med andra ord tvinga fram en grundläggande översyn av ramverken och få varumärken att ändra sin hållbarhetskommunikation.

Samtidigt riskerar Köpenhamns modevecka och de inblandade varumärkena höga böter enligt EU:s Green Claims-direktiv, som tillåter tillsynsmyndigheter att utdöma straff på upp till 4 procent av den årliga omsättningen per överträdelse.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.