nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Smartare och energisnålare belysning i kommuner

2,5 miljoner ljuspunkter måste bytas ut runt om i Sverige, när kommunerna ska fasa ut sina kvicksilverlampor. En inspirationsfilm från Energimyndigheten visar hur man kan tänka nytt.

  • Annons 1

Investeringskostnaden för ny belysning i offentliga miljöer kan tyckas stor, men med en mer energisnål och smart belysning kan de löpande kostnaderna minska för kommunerna. På köpet blir miljöbelastningen mindre.

Energimyndigheten visar hur föregångskommunerna Jönköping och Linköping, som har deltagit i projektet Uthållig kommun, har tänkt om när det gäller belysningen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.