En av kampanjerna kring matrester står återvinningsföretaget NSR och det kommunala avfallsbolaget Nårab för. De uppmanar nio kommuner att festa på sina rester. Varje kommuninvånare i nordvästra Skåne sorterade enbart hälften av sitt matavfall förra året. Resten hamnade i soporna.
För att inspirera människor att ta tillvara resterna har Nårab och NSR tillsammans med kocken Marcus Nemrin på Sofiero Slottsrestaurang i Helsingborg tagit fram tio recept på matrester. Recepten ska inspirera invånarna att bli mer matsmarta. Ett av recepten tar till exempel tillvara på potatisskal, ett annat överblivna popcorn från filmkvällen. I kampanjen ingår också en tävling om att skicka in sitt mest aptitliga foto på ett av de tillagade recepten.
Just nu pågår European Week for Waste Reduction, ett EU-projekt som i år anordnas för fjärde året. Under veckan genomförs aktiviteter för att öka medvetenheten om hur vår konsumtion påverkar miljön. År 2011 genomfördes över 7 000 projekt i 30 EU-länder. Avfall Sverige är nationell samordnare och projektet stöds av Naturvårdsverket.