Kommuner ska festa på rester

Vi slänger alldeles för mycket matrester. Det uppmärksammas nu i ett flertal kampanjer. I en av dem lyfts recept på rester fram. Vad sägs om överblivna potatisskal som blir till en krämig soppa?

En av kampanjerna kring matrester står återvinningsföretaget NSR och det kommunala avfallsbolaget Nårab för. De uppmanar nio kommuner att festa på sina rester. Varje kommuninvånare i nordvästra Skåne sorterade enbart hälften av sitt matavfall förra året. Resten hamnade i soporna.

För att inspirera människor att ta tillvara resterna har Nårab och NSR tillsammans med kocken Marcus Nemrin på Sofiero Slottsrestaurang i Helsingborg tagit fram tio recept på matrester. Recepten ska inspirera invånarna att bli mer matsmarta. Ett av recepten tar till exempel tillvara på potatisskal, ett annat överblivna popcorn från filmkvällen. I kampanjen ingår också en tävling om att skicka in sitt mest aptitliga foto på ett av de tillagade recepten.

Just nu pågår European Week for Waste Reduction, ett EU-projekt som i år anordnas för fjärde året. Under veckan genomförs aktiviteter för att öka medvetenheten om hur vår konsumtion påverkar miljön. År 2011 genomfördes över 7 000 projekt i 30 EU-länder. Avfall Sverige är nationell samordnare och projektet stöds av Naturvårdsverket.

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.