nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Biobränsle
Reduktionsplikten kan på kort sikt minska utbudet av rent biobränsle på marknaden, fruktar Schenker. FOTO: Shutterstock

Koldioxidutsläpp från bränslen minskade under 2017

Utsläppen av koldioxid från transportdrivmedel och bränslen minskade under 2017.

  • Annons 1

Minskningen beror på det ökande användandet av biodrivmedel, menar Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, SPBI i en ny rapport.

Utsläppen av koldioxidutsläpp från drivmedel och bränslen under 2017 uppgick till cirka 21 200 000 ton. Det är en minskning med cirka 3,5 procent eller 775 100 ton i jämförelse med år 2016.

HVO spelar in

Användningen av biodrivmedel innebär en minskning av koldioxidutsläpp med ca 4 865 100 ton eller ca 19 procent. Den minskningen kommer främst från den ökande användningen av HVO. 

– En ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva fordon bidrar till en minskning av koldioxidutsläppen på nästan 20 procent. Det är en viktig signal om vikten av ökad användning av biodrivmedel för att nå klimatmålen, säger Ulf Svahn, vd på SPBI.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.