I sitt årliga underlag till regeringen konstaterar Naturvårdsverket att Sverige ligger långt ifrån att uppfylla de klimatmål som beslutats nationellt och inom EU. Situationen är särskilt kritisk i den så kallade LULUCF-sektorn, som omfattar utsläpp och upptag av växthusgaser från skog och mark. Minskad skogstillväxt tillsammans med högre naturlig avgång och ökad avverkning är de främsta orsakerna till att målen för denna sektor inte nås.
Naturvårdsverket: Sverige ser ut att missa klimatmål
Klimat
Sverige ut att missa uppsatta klimatmål för 2030, 2040 och 2045, visar Naturvårdsverkets senaste rapport. Särskilt stor är utmaningen inom sektorn för skog och markanvändning. Myndigheten varnar nu för att nuvarande insatser är otillräckliga och kräver starkare politiska beslut för att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det finns idag styrmedel som är effektiva, både nationellt och inom EU, och som leder till minskade utsläpp på både kort och lång sikt. Men de räcker inte för att nå klimatmålen, säger Roger Sedin, enhetschef på klimatmålsenheten vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Under det senaste året har flera politiska beslut, som väntas påverka utsläppen, fattats. Den mest betydelsefulla förändringen är den skärpta reduktionsplikten på 10 procent som träder i kraft den 1 juli 2025. Samtidigt sänks skatterna på bensin och diesel, vilket i stället ökar utsläppen. Naturvårdsverkets bedömning är att dessa åtgärder sammantaget kommer att minska transportsektorns utsläpp med cirka 2,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter fram till 2030.
Trots detta ligger Sverige efter. Det långsiktiga målet att vara klimatneutralt 2045 ser idag inte ut att kunna uppnås med befintliga styrmedel. Skillnaden mellan målet och nuvarande bedömning är hela 19 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Situationen är liknande för de nationella etappmålen för 2030 och 2040 inom sektorer som transporter, jordbruk och arbetsmaskiner. Bland annat ligger det specifika målet om att minska utsläppen inom transportsektorn med 70 procent till år 2030 utom räckhåll med ett avstånd på 6 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Scenarierna för skog- och marksektorn, LULUCF, visar att Sverige inte kommer att klara några av EU:s delmål fram till 2030. Scenarierna är emellertid präglade av stor osäkerhet, vilket enligt Naturvårdsverket stärker behovet av fortsatta analyser och skärpta åtgärder.
Om de nationella klimatmålen inte nås, kan Sverige behöva köpa utsläppskrediter från andra EU-länder. Det råder dock stor osäkerhet kring möjligheten att köpa sådana krediter, eftersom flera andra EU-länder också kämpar med underskott i bland annat LULUCF-sektorn.
Rapporten från Naturvårdsverket bygger på ett samarbete mellan flera myndigheter, däribland Energimyndigheten, Jordbruksverket och Trafikverket, och utgör underlaget för regeringens klimatredovisning 2025.