IT-jätten: Fallgropar och lärdomar från vår första CSRD-rapport

Hållbarhetsrapportering De insikter som IT-jätten Tietoevry fått från att ta fram sin första CSRD-rapport väger överlägset upp den administrativa bördan som arbetet inneburit. Det slår Ulrika Lagerqvist von Unge, som är hållbarhetsansvarig på bolaget, fast och uppmanar nu andra företag att inte bara se rapporteringen som en skyldighet – utan som en möjlighet att driva konkreta hållbarhetsåtgärder. Nu delar hon med sig av fallgropar och lärdomar från arbetet.

IT-jätten: Fallgropar och lärdomar från vår första CSRD-rapport
Tietoevry har publicerat sin första CSRD-rapport.

Tietoevry, som är ett digitalt tjänste- och programvaruföretag, har aktier som är noterade på NASDAQ-börsen i Helsingborg i Finland. Där började EU:s nya krav på obligatorisk hållbarhetsreodvisning, CSRD, gälla redan den 1 januari 2024. Det vill säga ett halvår innan svenska företag träffades av reglerna. Det innebär att Tietoevry är ett av de första bolagen med verksamhet i Sverige att hållbarhetsrapportera enligt CSRD och den nya redovisningsstandarden ESRS.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Ulrika Lagerqvist von Unge, som är hållbarhetsansvarig på bolaget och varit med i arbetet att ta fram rapporten, säger att arbetet gett dem flera viktiga insikter.

– Det har blivit en slags översyn av hela verksamheten och vårt hållbarhetsarbete. Vi kan bättre se inom vilka områden vi gör bra ifrån oss och inom vilka områden vi har förbättringspotential, så det har absolut varit en värdefull granskning, säger hon.

Rapporten visar framgångar och bakslag

Förra veckan släpptes rapporten som visar på såväl framgångar som bakslag i bolagets hållbarhetsarbete. Jämfört med 2020 har växthusgasutsläppen inom scope 1 och 2 minskat med 87 procent och 21 procent inom scope 3. Detta genom genom bland annat en ökning av andelen förnybar energi, vilket enligt bolaget också kan motverka potentiell ökad energianvändning i datacenter och en växande digital infrastruktur. Bolaget har också fått in fler kvinnor på ledande positioner, samt säkerställt att 97 procent av de anställda gått en utbildning i etisk AI-användning.

Samtidigt visar rapporten att utsläppen från affärsresor under 2024 har ökat med 26 procent och pendling, inklusive distansarbete och hemarbete, med 40 procent jämfört med 2023. Jämfört med 2019, året före pandemin, har utsläppen från affärsresor dock minskat med 73 procent. Rapporten visar också att andelen leverantörer som är anslutna till vetenskapsbaserade klimatmål enligt SBTi har ökat till 46 procent, men det är fortfarande långt ifrån målet på 70 procent.

Ulrika Lagerqvist von Unge framhåller själv att CSRD-arbetet gjort att de ser stora möjligheter att stärka arbetet med cirkulär ekonomi.

– Inom cirkulär ekonomi har vi stor potential att hjälpa våra kunder. Men vi har inte blivit tillräckligt bra på att konkretisera det. Det är en insikt som CSRD-arbetet har gett oss, så det är ett stort utvecklingsområde, säger hon.

Vidare säger hon att CSRD inneburit ett paradigmskifte för hela bolaget, då det innebär att hela organisationen – hållbarhetsteamet, finansavdelningen, HR-teamet och övriga affärsenheter – måste dra åt samma håll. Samtidigt säger hon att CSRD innebär att ledningsgrupp och styrelse behöver ta ett större ansvar för hållbarhetsfrågorna.

– Det är väldigt positivt då det innebär att hållbarhetsaspekten behöver tas med i alla beslut, vilket gör att arbetet går snabbare, säger hon.

4 råd som underlättat arbetet 

Utifrån det arbete Tietoevry genomfört med att ta fram sin första CSRD-rapport har Ulrika Lagerqvist von Unge identifierat 4 råd som hon önskar att hon själv hade innan de började CSRD-arbetet. Hennes första råd är att utbilda styrelse och ledning.

– De här lagkraven innebär en ganska stor förändring kring ansvaret hos styrelsen, och även kommittéerna. Det är viktigt att de förstår vilka krav som finns, säger hon.

Hennes andra råd är att börja i god tid. Det är ett råd som själv önskar att Tietoevry hade vetat om.

– Den största fallgropen för oss var att vi inte förutspådde hur mycket tid det skulle ta. Så om man vill skriva en bra rapport, och verkligen leva upp till lagkraven, är det viktigt att börja i tid. För det tar längre tid än vad man tror, säger hon.

Det fjärde rådet som Ulrika Lagerqvist von Unge ger, är att ledning och styrelse – när de själva utbildat sig kring kraven – säkerställer att det finns tillräckligt med resurser och kompetens på plats inom organisationen. Hennes fjärde råd är att investera i teknik för att underlätta arbetet.

– Det är viktigt att hitta en digital plattform, en redovisningsplattform. Det är så många personer inom organisationen, och därför behövs ett system där man kan samarbeta. Men det handlar också om att man måste ha spårbarhet, då hela redovisningen kommer att bli granskad.

Så kan data användas som strategiskt verktyg

Utöver de förberedande råden, ger Ulrika Lagerqvist von Unge tipset att ta vara på all den hållbarhetsdata som samlas in.

– Det finns så otroligt många fördelar med datainsamling. Inte bara som redovisning, utan också som ett strategiskt verktyg. På samma sätt som finansiell data, handlar hållbarhetsdata om att man ska kunna jämföra resultaten. Det hjälper en att se vart företaget är, vad man har för förbättringspotential samt förstå och hantera sina risker och påverkan bättre. Men också vad man är bra på, så att man vet vad man kan skryta om.

Tankar om omnibusförslaget

Samtidigt som Tietoevry kämpat för att ta sin första CSRD-rapport, har EU-kommissionen under hösten flaggat för att förenkla reglerna. Och nyligen presenterade kommissionen sitt Omnibus-förslag. Bland annat vill kommissionen att cirka 80 procent av företagen tas bort från rapporteringskraven, samt förenkla flera av reglerna även för de större bolagen. Bakgrunden är att många företag larmat för att den administrativa bördan med CSRD helt enkelt blir för stor.

Ulrika Lagerqvist von Unge säger att arbetet på många sätt varit administrativt tungt, men att fördelarna som rapporteringsarbetet gett väger över nackdelarna.

– Det är klart att det varit ett väldigt långt redovisningsprojekt som tagit mycket resurser. Men generellt har det varit positivt. Vi har fått med oss organisationen och ledningen och vi kan vässa vårt hållbarhetsarbete ännu mer. Så det har mer varit en hävstång, även om det tagit väldigt mycket tid, säger hon.

Upplever du att det är något ni gjort i onödan?

– Nej det tycker jag inte. Vi har lärt oss jättemycket.

Vad tänker du om Omnibus-förslaget?

– Det är svårt att säga och det är ju fortfarande förslag. Det positiva är att omnibus försöker få med alla lagstiftningar i en och samma buss. Sedan skapar det såklart endel osäkerhet bland bolagen. Det viktigaste är att man som bolag förstår att kärnan i lagstiftningen finns kvar. Vi behöver också påminna oss om att vi inte bara jobbar med hållbarhet för att det finns lagkrav, utan för att vi vill driva vår verksamhet på ett transparant och sunt sätt. Även om regelverken förändras mycket, tror jag att vår agenda kommer att förändras väldigt lite, avslutar Ulrika Lagerqvist von Unge.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.