Klimatångest, underbemanning och bristande stöd har fått över 60 procent av hållbarhetsproffs att känna sig utbrända det senaste året. Detta framgår av en ny undersökning från Oxford Brookes Universitys Business School och Climate Change Coaches.
Psykologen: Därför blir hållbarhetsproffs utbrända
KARRIÄR
Mer än sex av tio hållbarhetsproffs upplever utbrändhet som ett resultat av sitt arbete, enligt en ny undersökning. Psykologen Kata Nylén anser att det kan bero på flera faktorer och ger tre tips för att hitta vägar framåt.
– Även om siffrorna är sorgliga, blir jag inte förvånad, säger hon till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
En tredjedel av de tillfrågade hållbarhetsproffsen uppger att de saknar möjlighet att fokusera på hållbarhetsarbetet. I stället tvingas de övervaka andra arbetsflöden och jonglera med olika prioriteringar.
Kata Nylén, legitimerad psykolog och medgrundare av nätverket Klimatpsykologerna, är inte överraskad av undersökningens resultat, då hon ofta stöter på yrkesverksamma inom hållbarhet i sitt arbete.
– Min bild är att hållbarhetsproffs ofta känner frustration och står inför återkommande målkonflikter. Jag känner också igen överbelastningen, med utbrändhet och andra symptom. Även om siffrorna är sorgliga, blir jag inte förvånad över dem, säger hon till Miljö & Utveckling.
Hon förklarar att hållbarhetsproffs ofta har ett starkt privat engagemang och en genuin vilja att åstadkomma förändring och rättvisa, samtidigt som de känner oro för framtiden. Hon påpekar också att det känslomässiga bandet till arbetet gör det ännu svårare när man inte får till den förändring som man önskade
– Ett vanligt problem är att företaget eller verksamheten betonar hållbarhet och har tillsatt en hållbarhetschef, expert eller avdelning, men ändå prioriterar andra mål högre. Att hantera dessa motstridiga prioriteringar kan vara både krävande och svårt att navigera, säger Kata Nylén.
Även undersökningen visar att flera respondenter känner en tung börda, som om ansvaret för att hantera hela den globala klimat- och naturkrisen vilar på deras axlar.
Det finns steg att ta för att gå vidare, säger Kata Nylén och ger tre tips för dem som relaterar:
1. Var aldrig ensam
– Sök aktivt efter personer med liknande arbetsuppgifter och intressen inom hållbarhet. Genom att samarbeta och dela erfarenheter kan ni stärka varandra och skapa ett sammanhang där ni kan diskutera utmaningar och framgångar. Tillsammans kan ni utveckla strategier för att hantera frustrationen och arbeta mot gemensamma mål, säger Kata Nylén
2. Koppla arbetet till organisationens huvudsyfte
– Arbeta för att koppla hållbarhetsarbetet tydligt till organisationens huvudsyfte och få på så vis mer stöd från ledningen. När chefer är engagerade och informerade blir det lättare att driva komplexa frågor framåt, fortsätter hon.
3. Använd dig av dina känslor
– Se din frustration och stress som viktiga signaler. Ställ dig själv frågan: vad behöver jag egentligen göra? Ta dig tid att reflektera över dessa känslor, och använd dem som en drivkraft för att identifiera konkreta steg du kan ta för att förbättra din situation och påverka hållbarhetsarbetet, avslutar Kata Nylén.