3 hållbarhetschefer: Så hittar du arbetsrytmen efter semestern

HÅLLBARHETSROLLEN Tre hållbarhetschefer delar sina bästa råd för att komma tillbaka in i rutinerna efter sommaren och vad som prioriteras högst på höstens agenda.

3 hållbarhetschefer: Så hittar du arbetsrytmen efter semestern
Anna Lidström, Anna Gustafsson och Nickie Excellie. Foto: Pressbilder / Adobe stock.

För vissa är det en lättnad att återvända till jobbet efter semestern, medan andra kan känna viss ångest. Vi har pratat med tre hållbarhetschefer, som delar sina perspektiv på denna övergång.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Anna Gustafsson, hållbarhetschef på Bauhaus, upplever ingen jobbångest. Däremot har hon några värdefulla tips för att behålla motivationen.

– Det är alltid bra att ha några projekt som skapar energi och är roliga att arbeta med. Börja ta tag i det som känns lätt och meningsfullt, så kommer man oftast i gång och har driv för lite mer tungrodda uppgifter, säger hon till Miljö & Utveckling

Vad ser du som de viktigaste frågorna för hållbarhetsproffs att fokusera på under 2024?

– Alla kommande EU-lagstiftningar så som CSRD, GPSR, EUDR och CBAM. Bryt ner lagstiftningarna och arbeta metodiskt för att implementera processer i verksamheten för att kunna möta relevanta lagstiftningar, säger Anna Gustafsson.

Nickie Excellie, hållbarhetschef på Alecta Fastigheter, planerar att behålla vissa rutiner från semestern, som att läsa och vara ute i skogen.

– Jag tycker också ett bra tips är att komma ut på en promenad eller löptur under lunchen – det gör susen, säger hon.

Även Nickie Excellie ser CSRD-arbetet som en av höstens viktigaste fokusområden.

– CSRD, oavsett när och hur man träffas kommer det bli förändringar och det är viktigt att vara införstådd med vad det innebär för organisationen och att vara förberedd. Jag tycker också en viktig fråga är leverantörsleden där vi behöver ha koll och fungerade rutiner för uppföljning, säger Nickie Excellie.

Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups, ser fram emot att återvända efter en lång sommar. Precis som Anna Gustafsson och Nickie Excellie är hennes högsta prioritet att hantera den kommande EU-lagstiftningen, särskilt CSRD, som förväntas kräva både betydande tid och resurser.

– Jag försöker använda första veckan, som är lite lugnare, till att planera för hösten. Ett tips är att passa på att boka in några intressanta hållbarhetsutbildningar eller konferenser innan kalendern fylls på, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.