”Jämställdhetsarbetet måste upp på ledningsnivå i företagen”

social hållbarhet Det menar Tove Dahlgren, utbildningschef på Allbright, när hon tillsammans med flera branschkollegor diskuterar jämställdhet inom samhällsbyggnadssektorn, i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

”Jämställdhetsarbetet måste upp på ledningsnivå i företagen”
Jens Reiterer

I avsnittet medverkar Tove Dahlgren, Pia Höök, global diversity manager på Skanska, Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads och Tatjana Joksimović, chef på enheten för planfrågor på Länsstyrelsen samt ledamot i Arkitekt(h)en – Sveriges Arkitekters utskott för jämställdhetsfrågor.

De menar att jämställdhetsarbetet går långsamt inom samhällsbyggnadsbranschen. Kanske dröjer det hela 30 år innan de ledande posterna innehas av lika många kvinnor som män.

Fördelarna med jämställda arbetsplatser är många – ökad lönsamhet för företagen och bättre hälsa bland personalen, menar Pia Höök och fortsätter:

– Medarbetare blir mer kreativa och innovativa i jämställda gruppkonstellationer. Och gällande säkerheten på byggarbetsplatser har vi mycket att vinna på att få in fler kvinnor för att förändra de farliga machonormerna.

I samhällsbyggnadssektorn är 15 procent av medarbetarna kvinnor, men bland byggnadshantverkarna är siffran betydligt lägre – endast 1 procent är kvinnor.

– Vi har gjort för lite tidigare för att locka kvinnor till byggbranschen. Men med dagens stora arbetskraftsbrist i byggsektorn behöver vi kraftsamla för att kunna attrahera hela befolkningen till branschen – inte bara halva. Och det gör vi nu med kampanjen Stoppa machokulturen, säger Johan Lindholm.

Jämställdhetstänk vid rekrytering

Tatjana Joksimović framhåller vikten av att redan på rekryteringsstadiet tänka jämställdhet för att få in ansökningar från både män och kvinnor:

– På Länsstyrelsen hade vi en övervikt av kvinnor i mitt team. Då ställde vi oss frågan vad det kunde bero på och ändrade beskrivningen av våra tjänster vid nästa rekrytering för att tilltala såväl kvinnor som män från både offentlig och privat sektor. Och det gav resultat!

Lyssna på Snåret här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.