nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bland tidigare pristagare återfinns tidningen Cumhuriyet (Turkiet), miljökämpen Bill McKibben (USA) och HBTQI-aktivisten Kasha Nabagesera (Uganda). FOTO: David Talukdar / Shutterstock.com

De får Right Livelihood-priset 2017

Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset, har i dagarna delats ut till fyra förändringsaktörer som står upp för mänskliga rättigheter och miljöarbete.

  • Annons 1

Priset hedrar och stöttar människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem.

Årets hederspris går till amerikanske miljöjuristen Robert Bilott, med motiveringen att han har avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen.

 – Jag hoppas att det här priset hjälper till att sprida medvetenhet kring det akuta behovet av bättre skydd för vårt dricksvatten och att det hjälper individer och lokalsamhällen att driva fram denna förändring, säger Robert Bilott.

Tre miljoner kronor i pris

De övriga tre pristagarna får dela på tre miljoner kronor i prispengar. En av dem är den indiske människorättsjuristen Colin Gonsalves. Han har under tre decennier kämpat för att Indiens mest marginaliserade och sårbara invånares mänskliga rättigheter ska respekteras.

Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan får också priset för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå. Det är första gången som någon från Azerbajdzjan tilldelas Right Livelihood-priset.

Kämpar för människor med funktionsnedsättning

Yetnebersh Nigussie är en aktivist från Etiopien som får priset för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av, personer med funktionsnedsättning.

Priset grundades 1980 och har hittills givits till 170 pristagare från 69 olika länder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.