De koras till årets miljöhjältar

Hållbar utveckling WWF ger årets utmärkelser till en folkkär artist och en biolog.

De koras till årets miljöhjältar
WWF

Artisten Malena Ernman och biologen Rebecka Le Moine koras till Årets Miljöhjältar 2017.

Operasångaren Malena Ernman, Stockholm, är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. Hon har i flera år aktivt drivit klimatfrågorna, inte minst som debattör och krönikör.

– Att kommunicera klimatfrågan är lite som att varje dag springa rätt in i en bergvägg. För varje dag blir vi fler och fler som sluter upp. Och för varje dag så börjar bergväggen att rämna, säger Malena Ernman i en kommentar.

Prisad biolog

Vinnaren i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald är biologen Rebecka Le Moine, Linköping. Hon jobbar som biolog och har flera ideella engagemang. 2017 fick hon stipendiet Årets Guldbäver som lyfter fram unga förebilder som engagerar sig för den biologiska mångfalden i den svenska skogar.

Rebecka Le Moine, biolog. FOTO: Ola Jennersten.

– Jag har tagit initiativ till mycket, men det hade aldrig blivit samma resultat om det inte vore för att det finns ett enormt engagemang bland folk. Det känns fint att få vara en del av den här rörelsen, och att försöka vara en röst för våra hotade arter och ekosystem, säger Rebecka Le Moine.

Övriga nominerade 2017

Det var matinspiratören Paul Svensson, Nacka, humledoktorn Björn Cederberg, Uppsala, naturens rättighetskämpe Pella Thiel, Ingarö och författaren Bengt Oldhammer, Orsa.

Pristagarna får motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 11 oktober.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.