Jakob Lagercrantz har avlidit

In memoriam 2030-sekretariatet har förlorat sin grundare och vd Jakob Lagercrantz. Han avled efter en kort tids sjukdom.

Jakob Lagercrantz har avlidit
Jakob Lagercrantz. Foto: 2030-sekretariatet

En 2030-sekretariatets grundare och dess nuvarande vd Jakob Lagercrantz har avlidit efter en kort tids sjukdom. 2030-sekretariatet grundades 2013 och arbetar för att se till att 2030-målet för transportsektorn verkligen ska uppnås.

”Jakob var en stark ledstjärna, en nära vän och stor förebild. Tomrummet är oerhört, sorgen väldig, förstås främst för hans familj men också för alla oss som haft förmånen att få känna Jakob, få umgås och få arbeta med honom” skriver Maria Stenström, 2030-sekretariatet, och Mattias Goldmann i ett pressmeddelande. Mattias Goldmann startade sekretariatet tillsammans med Jakob Lagercrantz.

Transportsektorns klimatomställning

2030-sekretariatet driver frågan om transportsektorns klimatomställning utifrån tre ”ben”: bilen, bränslet och beteendet. Jakob Lagercrantz var alltid pedagogisk och tydlig. Så sent som i höstas kommenterade han bristen på satsningar inriktade på just beteendeförändringar i regeringens budgetförslag:

– I år borde regeringen komma med en budget som förstärker omställningen. Vi lämnar pandemin, har vant oss vid digitala möten, men vi ser få satsningar som syftar till att stärka ett förändrat beteende, sade han då.

Jakob Lagercrantz påbörjade sitt arbete med miljöfrågor 1984. Han var bland annat aktiv inom Greenpeace, både internationellt och i Sverige.

Sekretariatet fortsätter sin verksamhet

2030-sekretariatet avser att fortsätta sin verksamhet i Jakob Lagercrantz anda.

”In i det sista var Jakob tydlig med att uppdraget är större än personen, med en klar och konkret önskan att det arbete han startat ska drivas vidare och fullföljas. Målbilden förblir därför just som Jakob formulerat den: En stor fest på nyårsafton 2030 då klimatmålet är uppnått och sekretariatet han startade kan läggas ner. Även om Jakob inte fysiskt är på plats då eller i det fortsatta arbetet fram till dess, är hans bergfasta målinriktning, smittande entusiasm och kreativa lösningsfokusering med oss alla på den fortsatta resan” skriver Maria Stenström och Mattias Goldmann.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.