Irritationsmomentet: På onsdag träder korklagen i kraft

Plast Att plastkorken sitter fast på flaskan har retat många. Men även om fasta plastkorkar är ett irritationsmoment visar mätningar att antalet korkar som slängs i naturen är mycket stort - och att antalet ökar. På onsdag träder den nya lagen i kraft - det här är vad som gäller.

Irritationsmomentet: På onsdag träder korklagen i kraft
Foto: Carlsberg

Den nya lagen som kräver att plastkorkar är fästa vid sin förpackning har mött stor irritation bland många svenskar. Men lagen syftar till att motverka nedskräpning och enligt organisationen Håll Sverige Rent utgör plastkorkar ett stort problem i naturen, till exempel på Sveriges stränder. Mätningar som gjorts på Bohuskusten visar att det finns ungefär 38 plastkorkar per 100 meter strand, det vill säga ungefär en plastkork var tredje steg du tar.

I en nationell skräpmätning som Håll Sverige Rent gjort på uppdrag av Naturvårdsverket år 2020 konstaterade man att nästan 130 000 lösa plastkorkar och plastlock hade slängts i naturen under en enda vecka.

Trenden med plastkorkar på svenska stränder har dessutom varit uppgående de senaste tio åren, men nu hoppas Håll Sverige Rent att den nya lagen ska göra att trenden vänder nedåt.

– Vi måste strypa tillförseln av plastföremål i natur och hav. Med den nya lagen blir det lättare att göra rätt och fler plastkorkar kommer förhoppningsvis att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i en kommentar.

Enligt den nya lagen, som utgår från ett EU-dikrektiv, måste producenter av dryckesbehållare säkerställa att förpackningarnas plastkorkar och plastlock är fästa vid behållaren under hela användningen. De matbutiker som har dryck med förpackningar utan fasta plastlock får sälja slut de som finns i lager. Producenter av dryck måste dock sluta direkt på onsdag när lagen träder i kraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.