Internationellt genomslag för Solvatten

Glöm kokning och klorin. En svart tioliters-dunk kan vara framtidens lösning för rent dricksvatten. Svenska Solvatten renar vatten med hjälp av solenergi och nu testas den i Kenya.

Internationellt genomslag för Solvatten

Solenergi, rätt frekvens av UV-ljus, konstruerad turbulens och ett filter i en svart tiolitersbehållare kan vara lösningen för rent vatten. Innovationen heter Solvatten.

Solvatten är en behållare som fylls med vatten och sedan öppnas likt en bok. Den uppvikta dunken placeras i solen och på den uppvikta ytan finns en transparent plast som släpper igenom rätt frekvens av UV-ljus som dödar skadliga mikroorganismer. I behållaren finns ett filter som renar vattnet från makroorganismer. På tre till sex timmar är vattnet renat, beroende på sol eller skugga. En mekanisk specialutvecklad temperaturindikator visar om vattnet är rent eller inte med en grön respektive röd symbol.

Testas nu i Kenya

Petra Wadström som uppfunnit Solvatten och driver företaget med samma namn berättar att man beräknar ett kilo ved för att värma en liter vatten. Solvatten kan ge tio liter rent vatten om dagen och 20 liter om den kan användas två gånger om dagen.

– Vi har beräknat att Solvatten sparar cirka 10-20 kilo ved om dagen och att produkten i snitt kan användas 250 dagar om året. Det är med andra ord många ton ved och många ton koldioxid som kan sparas om man inte behöver koka vattnet för att värma och rena det, säger Petra Wadström.

När Miljö & Utveckling pratade med Petra Wadström i februari var hon nyligen hemkommen från WHOs konferens i Tanzania. Där hade hon presenterat sin produkt för ministrar och organisationer i Afrika. Idag testas den i Kenya, skriver Vetenskapsradion. Och testerna har visat kan ge rent vatten fler gånger per dag än man trott och användarna nyttjar inte bara Solvatten för att få rent dricksvatten och för disk och tvätt, utan också för att förvärma vattnet till matlagning, vilket sparar än mer ved.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.