Inregos nya hållbarhetschef: Återbrukbarheten hos IT-produkter är bra

Sebastian Holmström är ny hållbarhetschef på Inrego. Han är specialiserad på cirkulär ekonomi, och även om han tycker att återbrukbarheten är bra så har han några tips till elektroniktillverkarna – och användarna.

Inregos nya hållbarhetschef: Återbrukbarheten hos IT-produkter är bra
Sebastian Holmström är ny hållbarhetschef på Inrego.

Inrego har ny hållbarhetschef: Sebastian Holmström, som tidigare arbetade med cirkulär ekonomi på bolaget, som sysslar med återanvändning av IT-produkter. Nu blir han företagets hållbarhetschef.

– Jag kommer framöver att leda vårt hållbarhetsarbete, driva affärsutveckling kopplat till nya cirkulära tjänster och skapa nya marknader samt affärer. I min roll ska jag fokusera på att maximera den positiva påverkan i vår kärnaffär och kombinera affärer med miljö och klimat, säger han till Miljö & Utveckling.

I styrelsen för Cradlenet

Innan han började på Inrego arbetade han med företagssamarbeten på Håll Sverige Rent. Han har också varit projektledare för olika projekt inom cirkulär ekonomi, sitter i styrelsen för Cradlenet och är aktiv i en av Delegationen för cirkulär ekonomis referensgrupper.

Hur ser du på återbrukbarheten hos IT-produkter?

– Återbrukbarheten hos IT-produkter är bra och vi kan återanvända 95 procent av alla datorer vi får in redan idag. Under förra året återanvände vi över 350 000 produkter och det ökar för varje år som går. Det är dock arbetsintensivt, men med smartare design och återbruk i tanken kan man förenkla processen att återanvända elektronik. Fördelen med telefoner, datorer och skärmar är att de har ett högt värde, säger Sebastian Holmström.

När det gäller billigare elektronik händer det däremot att den skrotas, eftersom det är dyrare att fixa till den än vad det kostar att köpa en ny produkt.

Vad bör användarna tänka på, tycker du?

– Användarna bör tänka mer på att ta hand om elektroniken så att den sedan kan återanvändas och att man planerar för återbruket redan när man köper in produkterna. Även om det sker mindre ofta nu så ser vi allt för ofta ett IT-svinn där elektroniken hanar i förråd istället för att komma till nästa användare. I förrådet minskar värdet varje månad och chansen för återbruk minskar också.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.