Infångad koldioxid blir schampoflaska

KLIMAT Franska L'Oréal lanserar snart flaskor tillverkade av infångad koldioxid för företagets schampo och hårbalsam. Redan år 2025 kan de finnas i butik.

Infångad koldioxid blir schampoflaska
Fossilfri framöver, tack vare infångad koldioxid. FOTO: L'Oréal

Med hjälp av bakterier som kan fånga in koldioxid, har kosmetikaföretaget L’Oréal,  energiföretaget Total och teknikföretaget Lanza Tech utvecklat en process som kan omvandla infångad koldioxid till plastflaskor. Redan år 2025 kan de första flaskorna finnas i butik.

Processen bygger på en teknik som utvecklats av amerikanska Lanza Tech. Den utnyttjar bakterier som kan framställa etanol av klimatutsläpp genom fermentering. Etanolen omvandlas sedan till polyeten av franska Total. Och till slut blir det flaskor som ska omsluta produkter från det franska kosmetikföretaget.

Klimatgaserna som ska vara råvara är tänkta att tas från ett stålverk.

Koldioxidplasten ingen dyr affär

Polyetenplasten kommer att vara återvinningsbar. Koldioxiden som fångats in släpps alltså inte tillbaka till atmosfären i första taget.

Kostnaden för plasten som tillverkas av infångad koldioxid ska inte vara alltför hög, enligt Hannah Moström, kommunikationschef för L’Oréal i Norden.

– Den ska användas för schampo och balsamflaskor i första skedet. Det är vårt näst största produktsegment globalt och innefattar ett stort antal produkter i lägre prisklass. Det ger en indikation om att priset bör vara fördelaktigt, säger hon till Miljö & Utveckling.

Som vanlig plast

Flaskorna av återvunnen koldioxid, ska ha samma egenskaper som de som tillverkas av fossil råvara, alltså som vanliga schampoflaskor.

Lanza Techs teknik går att använda till annat än polyetenflaskor. Tanken är att den ska ligga till grund för flera olika produkter, såväl kemikalier av olika slag som olika former av bränsle, allt med klimatutsläpp som råvara. Ett indiskt företag inom petrokemibranschen ska till exempel använda bakterietekniken för att framställa etanolbränsle av avfall från lantbruk.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.