Tre bra saker en mikrob kan göra av avfall från pappersbruk

vätgas Caldicellulosiruptor heter den mikrob som gör det möjligt att utvinna vätgas och andra bra saker ur avloppet från ett massabruk. Hur bra det kan tänkas bli, undersöks av forskare från Rise. De är redo att lämna laboratoriet för att bygga en pilotanläggning.

Tre bra saker en mikrob kan göra av avfall från pappersbruk
Här trivs mikrob som kan göra vätgas. Foto: Rottneros.

Nu är det dags att ta nästa steg inom projektet Multibio som ska kunna ge hela tre bra saker från det som annars är ett problem, nämligen organiska föreningar i avloppet från pappers- och massabruk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Projektet är redo att skala upp från laboratorium till en pilotanläggning. Den viktigaste produkten som ska komma från politanläggningen är vätgas, som kan användas som råvara för såväl energi, transporter som för processindustrin och ersätta fossila varianter.

– Ett riktigt win-win för bruken och miljön. Jag är stolt över att vi har tagit det här vidare från labb- till pilotskala, säger forskaren Sudhanshu Pawar forskare hos Rise i Lund i ett pressmeddelande.

Mikroben trivs

Han har studerat mikroben som kan göra jobbet i flera år, Caldicellulosiruptor, som kan bryta ner cellulosan i brukens restprodukter och göra vätgas av den. Går det bra, ska reningen av det som släpps ut från bruken kunna bli starten för produktion av nyttigheter. Så här långt ser det bra ut. Mikroberna visade sig trivas bra i avloppet i laboratorieskalan.

– Det var många utmaningar att lösa innan vi visste vad mikroorganismerna skulle klara av och vilka metoder och utrustning vi skulle använda, säger Sudhanshu Pawar.

Fiskfoder och polymer

Förutom vätgas kan processen även ge biopolymerer och tillskott till fiskfoder.

– Det är ett drömscenario att allt som inte blir pappersmassa kan användas till något annat. Det som traditionellt hamnar i ett avloppsrör vidareförädlas. Det är jätteintressant, säger Nils Hauri, utvecklingschef på Rottneros i ett pressmeddelande.

Flera företag från skogsindustrin deltar i projektet, som delvis finansieras av Vinnova.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.