nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Margrethe Vestager, i dagsläget ekonomi- och inrikesminister i Danmark. FOTO: Johannes Jansson/norden.org

Hon kan bli nästa miljökommissionär

Det är inte officiellt ännu, men mycket tyder på att vår nästa miljökommissionär är dansk och heter Margrethe Vestager.

  • Annons 1

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens nya ordförande, håller som bäst på att intervjua nya kommissionärer och formera sitt team. Det är ett spel om vilka länder som ska få de tyngsta posterna och vilka partigrupper som får mest inflytande. Juncker förväntas offentliggöra vilka personer som hamnar på vilka poster den 9 eller 10 september. Men redan nu har webbtidningen Euractiv.com fått se ett dokument från hans stab där alla kommissionärsposter är tillsatta.

På posten som miljökommissionär hamnar troligtvis danska Margerethe Vestager. Hon är partiledare för det socialliberala partiet det radikale venstre och är ekonomi- och inrikesminister i Danmark.

Jonathan Hill från Storbritannien föreslås bli energi- och klimatkommissionär och för den helt nyskapade rollen som ansvarig kommissionär för ”energy union” – vad det innebär återstår att se – föreslås Valdis Dombrovskis från Lettland.

Svenska Cecilia Malmström ser ut att få förtroende under ännu en period enligt Euractiv.

Läs Euractivs artikel här.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.