En knapp månad har gått sedan Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) öppnade sin enkla webbportal för begagnade, men funktionsdugliga, prylar. Trots att marknadsföringen inskränkt sig till en lapp på Roslagstulls återbruk har redan flera hundra föremål hittat nya ägare.
![](https://miljo-utveckling.se/wp-content/blogs.dir/sites/11/2020/12/kvadratisktportratt-150x150.png)
– Vi får in mycket som det inte finns avsättning för, men som ändå är fullt funktionsdugligt. Om vi inte hade gjort det här hade det förstörts, säger Karin Sundin, teknisk utredare på SVOA.
Mycket slängs
Hon berättar att det slängs väldigt många fungerande prylar, som inte är tillräckligt värdefulla för att kunna tas omhand av andra aktörer. Det gäller framför allt skrymmande föremål, som möbler, med ett lågt ekonomiskt värde. Det blir helt enkelt för kostsamt för återbruksaktörer att ta hand om sådana objekt.
– Allt som läggs ut är sådant material som våra samarbetspartners för återbruk har sagt nej till, eftersom de inte har någon avsättning för den här typen av material i sina försäljningssystem.
Många utmaningar
Utmaningarna har varit många. Hemsidan skulle tillgänglighetsanpassas så att så många som möjligt kan ta del av informationen, och alla i organisationen behövde känna sig delaktiga i projektet. Att fotografera och lägga upp prylarna tar tid, och det krävs lagerutrymme för att förvara dem.
– Flaskhalsen är förstås omkostnaderna. Allt som behöver mantimmar kostar ju pengar. Då ska man väga materialresursen mot kostnaden som vi får i pengar för att se till att materialet räddas. Det är den största utmaningen – och inte bara för oss, utan så ser det ut i hela samhället. Det är fortfarande billigare att kasta grejor än att ta hand om dem. Det är helt sjukt egentligen, säger Karin Sundin.
Sju kategorier
På den enkla hemsidan finns för närvarande sju kategorier: byggmaterial, heminredning, kontor, möbler, böcker, husgeråd och leksaker. Möbler är största kategorin, med 50 föremål som letar ny bostad. Den som blir sugen på ett föremål bokar det, och kan sedan hämta det på överenskommen tid. När Miljö & Utveckling tittar in hittar vi bland annat två gungstolar, en badbalja, spjälsäng, skohylla och kapphängare. Allt är gratis, bara att hämta.
Vilka prylar har varit mest populära så här långt?
– Det är lite svårt att säga… Det har varit en del mindre möbler, hyllplan, böcker, speglar, vinställ, ja, lite allt möjligt!
Vilka reaktioner har ni fått?
– Många glada och tacksamma kunder!
Karin Sundin hoppas att tjänsten ska bli välanvänd och ett naturligt ställe att titta på när man letar efter någonting till hemmet eller ett byggprojekt. En annan tanke är att fler kommuner skulle kunna ansluta sig till sidan och lägga upp saker där som annars skulle ha kastats.
– Vi skulle gärna se ett samarbete med skolor eller andra samhällsfunktioner som kan hämta material hos oss. Tanken är ju att vi ska använda de resurser som finns innan man använder nytt material, säger Karin Sundin.
Ansvarar inte för produkterna
Elektronikprylar som kan innehålla information, som datorer eller telefoner, finns inte med i utbudet, och SVOA tar inget ansvar för produkterna de skänker vidare. De testar till exempel inte att lampor lyser eller är säkra att använda.