Här är miljörörelsens krav på Kristersson och Pourmokhtari

EU På fredag är det dags för Europeiska rådets informella möte. Ett möte som kan komma att påverka EU-kommissionens agenda under nästa politiska mandatperiod. I ett brev till regeringen berättar nu WWF vad de förväntar sig från Sverige på mötet.

Här är miljörörelsens krav på Kristersson och Pourmokhtari
Foto: Regeringskansliet

Anpassa alla offentliga investeringar så att de blir hållbara och se till att de stora förorenarna hålls ansvariga. Påskynda genomförandet av EU:s gröna giv och upprätta rättsligt bindande hållbarhetsmål. Det är några av kraven som Världsnaturfonden WWF ställer till regeringen inför europeiska rådet på fredag den 6 oktober där man kommer att diskutera rådets strategiska agenda.

I ett brev adresserat till statsminister Ulf Kristersson (M) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) skriver organisationen att EU:s gröna giv ännu inte infriat sitt löfte utan nu måste fullföljas och vidareutvecklas.

Viktigt rådsmöte

”EU måste fortsätta arbeta för en hållbar ekonomi som leder till nollutsläpp, restaurering av natur och medborgarnas välmående. De kommande fem åren är helt avgörande för att nå våra redan satta internationella och europeiska klimat- och miljömål och för genomförandet av Gröna given”, skriver WWF.

WWF konstaterar att Europeiska rådet har möjlighet att påverka EU-kommissionens agenda under nästa politiska mandatperiod.

”Att sätta rätt prioriteringar framåt avgör hur vi kan hantera den helt nödvändiga gröna omställningen och ta tillvara på dess många fördelar. Europaparlamentsvalet nästa år kommer ställa Europa inför vägvalet att bromsa nödvändig klimat- och miljölagstiftning eller fortsätta arbetet med EU:s gröna giv och växla upp tempot i den gröna omställningen”.

Organisationen påminner också om att den gröna omställningen uppgavs vara en av prioriteringarna under Sveriges ordförandeskap i EU. Därför vill man nu uppmana regeringen att stå upp för den gröna omställningen och vara en progressiv röst i Europeiska rådet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.