EU:s vision för framtidens jordbruk och livsmedel har diskuterats flitigt under den senaste tiden – och på onsdagen presenterades visionen av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Visionen ska möta utmaningar inom jordbruk- och livsmedelssektorn kopplat till sviktande lönsamhet, geopolitiska spänningar och klimatförändringar.
Här är EU:s vision för framtidens jordbruk
Jordbruk
Koldioxidutsläppen och föroreningarna inom jordbruket måste minska – och jordbrukare ska ses som en del av lösningen. Det är en del av EU:s nya vision för jordbruk och livsmedel, där fokus ligger på incitament och mindre tvingande regler.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Våra lantbrukare står inför växande utmaningar. Därför presenterar vi idag en omfattande strategi som gör jordbruket mer attraktivt, mer motståndskraftigt och mer hållbart, sade Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen i ett uttalande.
Visionen, som sträcker sig fram till 2040, ska bland annat bidra till rättvisa villkor inom jordbruks- och livsmedelsbranschen genom bättre löner, mindre administrativa bördor och nya inkomstkällor. Vidare vill kommissionen att utsläppen av växthusgaser och föroreningar inom lantbruket ska minska. Det vill man uppnå genom att jordbrukare ska ses om en del av lösningen, snarare än problemet. För att uppnå det ligger fokus på incitament som skapar engagemang, snarare än tvingande regler som skapar krångel.
Lantbrukarnas riksförbund LRF välkomnar visionen. Bland annat är de positiva till att EU-kommissionen vill fokusera mer på lokala lösningar, snarare än ”one size fits all”. Det menar organisationen är särskilt bra för svenska lantbrukare då de menar att dagens jordbrukspolitik slår snett i Sverige utifrån klimatförhållandena här. De välkomnar också beskedet om att fokusera på morötter, snarare än piskor.
Samtidigt är de kritiska till att kommissionen inte tydligare aviserar behovet av finansiering inom jordbruket. De anser också att EU-kommissionen missar att specificera att det behövs en växtnäringsstrategi för EU som tar hänsyn till åtgärder på kort, medel och lång sikt.
Även inom miljörörelsen väcks kritik mot visionen. Enligt Europeiska miljöbyrån, EEB, saknar visionen mätbara mål och ökad budget till gårdar som utför miljöåtgärder. WWF menar att visionen är svag, och menar att incitamenten som kommissionen aviserar behöver bli tydliga för att fungera i praktiken.
Kommissionen meddelade att man senare under 2025 även kommer att föreslå ett förenklingspaket för den nuvarande jordbrukslagstiftningen, tillsammans med en EU-strategi för digitalisering inom jordbruket.
Fakta
EU-vision för jordbruks- och livsmedelssektorn
Attraktivt jordbruk
• Säkerställa rättvis inkomst och nya inkomstmöjligheter för bönder. Bland annat lyfts koldioxid- och naturkrediter fram som en lösning.
• Granska livsmedelskedjans lagstiftning för bättre villkor.
• Främja att unga jordbrukare kommer in i yrket.
Konkurrenskraftigt och motståndskraftigt jordbruk
• Skapa rättvisare konkurrensvillkor för EU:s bönder på den globala marknaden. Bland annat vill kommissionen garantera standarder som inte leder till konkurrensnackdelar, samtidigt som de ligger i linje med internationella klimatmål.
• Förenkla lagar och regler för att minska byråkratin.
• Utveckla en långsiktig strategi för boskapssektorn och stärka EU:s proteintillgång.
Framtidens hållbara jordbruk
• Förenkla och förbättra genomförandet av miljölagstiftning.
• Snabba på godkännandet av biologiska bekämpningsmedel som alternativ till kemiska sådana.
• Införa en ”hållbarhetskompass” för att hjälpa lantbrukare mäta och förbättra sin hållbarhet.
Rättvis livsmedelssektor och levande landsbygd
• Uppdatera EU:s landsbygdsplan för bättre stöd till lantbrukare och småsamhällen.
• Inrätta en årlig livsmedelsdialog mellan bönder, konsumenter och livsmedelsindustrin.
• Se över djurskyddslagstiftningen och stärka regler för offentlig upphandling av livsmedel.