Hållbarhetschef blir utvecklingsdirektör

Karriär Botkyrka kommun hämtar sin nya utvecklingsdirektör från Region Stockholm. Charlotta Brask, miljö- och hållbarhetschef på regionen, ska nu driva utvecklingsarbetet. ”Jag ser fram emot uppdraget”, säger hon till Miljö & Utveckling.

Hållbarhetschef blir utvecklingsdirektör
Charlotta Brask.

Charlotta Brask har arbetat som miljö- och hållbarhetschef i Region Stockholm i tio år. Nu går hon vidare till uppdraget som utvecklingsdirektör i Botkyrka kommun. Där ska hon ansvara för att Botkyrka ska vara en attraktiv plats att bo och driva verksamhet i. I uppdraget ingår miljö- och infrastrukturfrågor, och social hållbarhet.

Vad lockade med att arbeta i Botkyrka kommun?

– Botkyrka är en mångkulturell och väldigt progressiv kommun med urbana områden, sjö, hav och stora grönområden, vilket gör att det blir en spännande blandning.  Jag ser fram emot att i uppdraget som utvecklingsdirektör arbeta närmare invånarna men också få möjlighet att driva utvecklingsarbete i tidigare skede än vad man vanligtvis har möjlighet att göra som hållbarhetschef i en region, säger Charlotta Brask.

Vilka arbetsuppgifter ligger överst på skrivbordet när du börjar?

– Det allra första jag ska göra är att lyssna, på medarbetare, kollegor, ledning och politiken. En annan viktig uppgift är att sätta mig in i de olika strategiska planeringsunderlag och målsättningar som Botkyrka har och lägga upp en plan för hur genomförandet blir samlat, effektivt och till nytta för invånarna. Jag tänker också lägga tid på att besöka de olika verksamheterna som finns inom kommunen.

Vilka blir dina största utmaningar, tror du?

– Utvecklingsdirektörens roll handlar mycket om att driva på samarbete och utveckling både internt inom organisationen, men också inom kommunen, regionen och på nationell nivå. Jag tror att en av mina utmaningar kommer att bli att balansera alla de olika nivåerna och samtidigt se till så att vi får konkreta resultat.

Botkyrka har ju blivit känt över hela landet för sitt brinnande sopberg. Kommer du att få den frågan på ditt bord?

– Jag kommer inte att ansvara för den frågan, men jag vet att regeringen har tagit fram en rad förslag för att kommuner lättare ska kunna agera mot företag inom avfallsbranschen som inte sköter sin verksamhet. Det hoppas jag blir verklighet.

Charlotta Brask börjar i Botkyrka kommun 16 juni.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.