Hållbar alla hjärtans dag – så firar du medvetet

KONSUMTION Hälften av svenskarna planerar att göra något extra på alla hjärtans dag. Men många av dessa aktiviteter involverar lyxigare inköp som vanligtvis har en större miljöpåverkan än vardaglig konsumtion. Här är vår guide för att fira medvetet.

Hållbar alla hjärtans dag – så firar du medvetet
Här är vår guide för att fira medvetet. Foto: Adobe stock.

Certifierade rosor från Kenya har lägre klimatavtryck än växthusodlade rosor från Nederländerna – även med hänsyn till flygtransport. Det visar en ny studie.

– För medvetna konsumenter som vill köpa rosor till alla hjärtans dag är det bra att veta att närodlat inte alltid är mer klimatsmart, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i en kommentar.

Den nya rapporten Life Cycle Assessment Cut Roses visar att Fairtrade-märkta snittrosor från Kenya har en lägre påverkan inom alla analyserade miljöområden än nederländska rosor, oavsett transportmedel. Kenyanska rosor genererar betydligt lägre utsläpp av växthusgaser och kräver mindre energi jämfört med de nederländska, även när de transporteras med flyg. Dessutom leder Fairtrade-certifierade rosor till minskad vattenanvändning, mindre markförsurning och övergödning samt har lägre påverkan på biologisk mångfald.

Choklad

Att köpa choklad på alla hjärtans dag är populärt för att det är gott och uppskattat. Men kakaoindustrin lider av allvarliga problem som rör arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter, samt miljöskador såsom regnskogsskövling och föroreningar.

Lyckligtvis finns hållbara alternativ från mindre, oberoende chokladtillverkare som prioriterar kvalitet, hållbarhet och transparens. Även om priset kan vara högre på grund av bättre ersättning för kakaobönder, garanteras både hög kvalitet och anständiga arbetsförhållanden.

 • Välj ekologisk och rättvisemärkt choklad.
 • Stöd småskaliga och hållbara företag.
 • Minska ditt chokladintag, men välj bättre kvalitet när du njuter av det.

Middag

En romantisk middag är ett fint sätt att fira. Men att välja medvetet när vi handlar mat är viktigt eftersom matkonsumtionen bidrar till en stor del av vårt klimatavtryck.

 • Byt ut köttet mot vegetariska alternativ såsom baljväxter, spannmål, frön och nötter för att minska köttkonsumtionen.
 • Ersätt mejeriprodukter med växtbaserade alternativ för att minska konsumtionen av mejeriprodukter.
 • Prioritera ekologisk mat och försök välja närproducerade alternativ om möjligt.
 • Välj rättvisemärkta produkter när de är tillgängliga för att stödja rättvis handel.
 • Undvik matsvinn för att minska energiförluster och spara pengar genom att inte slänga mat.

Smycken

Att bära guld och silver förknippas ofta med speciella känslor eller tillfällen och symboliserar något värdefullt i livet. Men leverantörskedjorna för dessa metaller är komplexa och involverar betydande miljömässiga, sociala och ekonomiska risker och problem.

 • Köp begagnade smycken från olika prisklasser för ett brett urval.
 • Kontrollera innehållet i importerade smycken, särskilt om de är tillverkade av material utanför EU.
 • Välj återanvänt guld och silver för att undvika nya gruvdrifter och bibehålla kvaliteten genom återvinning.

Avfall

För andra året i rad lanserar Håll Sverige Rent kampanjen Dumpad, som uppmanar alla svenskar att slänga sitt skräp på rätt ställe – i sopkorgen.

– Idag under alla hjärtans dag hoppas vi att alla tänker en extra gång på hur skräpiga relationer kan avslutas på bästa sätt, nämligen i papperskorgen. Det behöver inte vara svårt att dumpa på ett schysst sätt och en mår mycket bättre efteråt, säger Lisa Possne Frisell, Kommunikationschef på Håll Sverige Rent, i en kommentar.

Stiftelsen Håll Sverige Rent ger också sina tre bästa pickup lines för alla hjärtans dag:

 • Dina ögon är som en återvinningscentral, jag vill besöka dem om och om igen.
 • Rosor är röda, violer är blå, ska vi plocka skräp vi två?
 • Tror du på kärlek vid första skräpkastet, eller ska jag pricka papperskorgen igen?

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.