Greenpeace-rankning: nordiska företag i topp

Nordiska mobilproducenter fortsätter att toppa Greenpeace elektronikrankning. Samtidigt växer klyftan mellan de som gör något och de som lovar, menar organisationen.

Greenpeace-rankning: nordiska företag i topp

Det är stora skillnader mellan de företag som ligger i topp, däribland mobiltillverkarna Nokia och Sony Ericsson, och de som inte lyckas lika bra. Det visar Greenpeace sextonde elektronikrankning utifrån ett miljöperspektiv, Greenpeace Guide to Greener Electronics.

Att Nokia ligger etta och Sony Ericsson tvåa förklarar organisationen med att de arbetat med att fasa ut PVC och giftiga flamskyddsmedel. Av de 18 företag som rankats ligger tio under fem av tio möjliga poäng. Nintendo ligger som tidigare sist, medan Microsoft och Toshiba har tappat poäng. De har inte uppfyllt löften om att fasa ut kemikalier.

– Toshiba sviker sina löften om att utfasa PVC och bromerade flamskyddsmedel. De har tidigare legat bland de främsta och är ett tydligt exempel på att man snabbt hamnar på efterkälken i den här branschen, säger Erik Albertsen, kemikalieansvarig på Greenpeace.

Som gott exempel lyfter Greenpeace fram Philips, som klättrar till en tredjeplats. De har tagit fram en tv utan PVC och bromerade flamskyddsmedel.

Läs hela rankningen här: www.greenpeace.org/electronics

/p>

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.