nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fyra viktiga livsstilsval för din klimatpåverkan

En ny forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck.

  • Annons 1

I studien från Lunds universitet analyserades 39 olika källor för att beräkna vilka livsstilsval som är mest effektiva för att minska koldioxidutsläpp i utvecklade delar av världen. Källorna omfattade vetenskapliga artiklar, statliga dokument och olika typer av kolkalkylatorer.

De livsstilsval som hade störst effekt för att minska en individs klimatpåverkan var:

Att äta växtbaserat

Genom att välja en växtbaserad kost sparades 0,8 ton av koldioxidekvivalenter per år. 

Att undvika flygresor

Genom att undvika transatlantiska flygresor kan man spara 1,6 ton koldioxidekvivalenter per tur och returresa.

Att leva utan bil

En person som väljer att leva bilfritt kan spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. 

Att ha färre barn

Att låta blir att skaffa ett barn sparar in motsvarande 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år – baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster.

 

Saknas vägledning

– Nu har vi en bättre uppfattning om vilka personliga val som gör mest skillnad för klimatet. Det gör att vi kan fokusera på de handlingar som har störst effekt, säger Kimberly Nicholas, vid Lund University Centre for Sustainability Studies.

Studien visade också att de fyra livsstilsval som var mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck oftast inte var omnämnda i vare sig utbildningsmaterial riktat mot gymnasielever (i studiens fall i Kanada) eller i rekommendationer från USA, Kanada, Australien och EU. Rekommendationerna lyfte snarare fram mindre effektiva handlingar för att påverka klimatet i positiv riktning som återvinning eller återanvändning, exempelvis genom att ta med sig en tygkasse till affären. Det är till exempel 100 gånger mer effektivt för klimatet att äta en växtbaserad kost än att använda en tygkasse.

Forskarna vid Lunds universitet vill nu att rekommendationerna uppdateras för att ge korrekt vägledning åt människor på individnivå.

– Vi hoppas att vår studie kan vara ett första steg i en sådan process, avslutar Kimberly Nicholas.

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4