Frivilliga miljöåtgärder ger klirr i kassan

Saltå Kvarn inför nu ett poängsystem för de gårdar som levererar ekologiskt spannmål. Systemet innehåller 130 frivilliga miljöåtgärder och syftet är att åstadkomma större miljönytta. De gårdar som tar sig an åtgärder får extra betalt.

Det spannmål som Saltå Kvarn förädlar ska även i fortsättningen vara ekologiskt odlat och till största del komma från kretloppsjordbruk. Men nu blir det frivilligt för leverantörerna av spannmål att certifiera sig enligt Demeterreglerna, som visar att odlingen är biodynamisk. Istället inför Saltå Kvarn ett poängsystem där gårdarna väljer bland 130 frivilliga miljöåtgärder. Dessa är främst inriktade mot åtgärder för att motverka klimatförändringen och övergödning och ska gynna biologisk mångfald och utgår från den ekologiska kretsloppsgården som den definierats av EU-projketet Beras samt planetens gränsvärden, Planetary Bounderies, som utarbetats av Stockholm Resilience Center. Saltå Kvarn har tagit fram en verktygslåda för hur gårdarna kan arbeta med detta konkret.

Från och med årets skörd får de gårdar som tar sig an åtgärder extra betalt. Syftet är enligt Saltå Kvarn att åstadkomma största möjliga miljönytta.

– Vi kombinerar det bästa ur biodynamiskt och ekologiskt jordbruk, och vi uppmuntrar gårdarna på ett konstruktivt sätt att göra ännu mer inom högaktuella miljöområden, säger vd Johan Ununger.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.