Fresenius Kabi jagar plast med Ragn-Sells

Avfall Läkemedelsföretaget Fresenius Kabi är ett av de företag som deltar i Uppsalas jakt på plast. Resultatet har blivit ett samarbete med avfallsföretaget Ragn-Sells.

Fresenius Kabi jagar plast med Ragn-Sells
Mikael Sjöberg

Under en månad samlade företaget in all plast som sorterats som brännbart avfall vid företagets två anläggningar. Sedan sorterades allt och vägdes hos avfallsföretaget. Slutsatsen av undersökningen blev att den mest lovande fraktionen bestod av bobiner på vilken material till påsar för näringslösning för intravenöst bruk levereras. Nu sorteras de ut för återvinning vilket beräknas leda till att 70 ton plast kommer att försvinna från det som bränns, varje år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Hygienkraven försvårar

Men hela processen är inte färdig än. De stora kraven på hygien i Fresenius Kabis produktion försvårar, berättar Jonas Larsson, miljökoordinator. Företaget vill leverera plasten på ett sätt som passar läkemedelsproduktionen, medan mottagaren Ragn-Sells vill ta emot på ett annat sätt.

– Nu försöker vi hitta ett sätt som passar oss båda, säger Jonas Larsson.

Företagets miljöchef Magnus Östberg berättar att försöken att materialåtervinna mer plast också påverkar internt.

– Engagemanget är stort bland våra anställda vad gäller miljö och det är viktigt för dem att vi jobbar med det, säger Magnus Östberg.

Läs mer: Den stora plastjakten i Uppsala

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.