nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vinnaren José Adolfo på plats i en av sina ekobanker i Peru.
Vinnaren José Adolfo på plats i en av sina ekobanker i Peru. FOTO: Privat

Han tog hem barnens klimatpris

Med sin ekobank tar José Adolfo, 13, från Peru hem årets Childrens Climate Prize, barnens klimatpris. I ekobanken kan barn få direkt nytta av insamlat avfall. Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms Stadshus.

  • Annons 1

José Adolfo är bara 13 år, men har redan drivit bank i nästan halva sitt liv. När han var sju år skapade han en ekobank, där barn kan omvandla skräp till pengar. Banken sätter fokus på återvinning och klimatpåverkan och ger barnen en ekonomisk självständighet som de annars hade saknat. Idag finns 10 utbildningscentrum och över 3 000 aktiva barn i José Adolfos hemland Peru, och José Adolfo är vinnare av barnens klimatpris, Childrens Climate Prize.

20 till 21 november kommer José Adolfo och övriga finalister till Stockholm och Södertälje, då finns möjlighet att höra honom berätta om sitt bankprojekt (se även länk till film nedan).

Så här lyder juryns motivering:

”Josés ekobank är ett lysande sätt att koppla ihop ekonomi och klimatpåverkan, både i tanke och praktik. Här kan barn betala och ta microlån med föremål som kan återvinnas. Det skapar ett system där konsumtion är ett lån som betalas tillbaka med återvinning och klimatmedvetenhet och där det är en investering att bry sig om miljön. Ett system som ger barnen både ekonomisk självständighet och makt att påverka klimatet.
Den potentiella hävstången på det är fantastisk!”

Childrens Climate Prize drivs av Telge Energi och man måste vara mellan 12 och 17 år för att kunna nomineras. I juryn sitter bland andra Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute, och Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan.

Läs om de övriga finalisterna här.

Här finns en film där José Adolfo berättar om sin bank (spanska med engelsk text).

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.