Han tog hem barnens klimatpris

Childrens Climate Prize Med sin ekobank tar José Adolfo, 13, från Peru hem årets Childrens Climate Prize, barnens klimatpris. I ekobanken kan barn få direkt nytta av insamlat avfall. Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms Stadshus.

Han tog hem barnens klimatpris
Privat

José Adolfo är bara 13 år, men har redan drivit bank i nästan halva sitt liv. När han var sju år skapade han en ekobank, där barn kan omvandla skräp till pengar. Banken sätter fokus på återvinning och klimatpåverkan och ger barnen en ekonomisk självständighet som de annars hade saknat. Idag finns 10 utbildningscentrum och över 3 000 aktiva barn i José Adolfos hemland Peru, och José Adolfo är vinnare av barnens klimatpris, Childrens Climate Prize.

20 till 21 november kommer José Adolfo och övriga finalister till Stockholm och Södertälje, då finns möjlighet att höra honom berätta om sitt bankprojekt (se även länk till film nedan).

Så här lyder juryns motivering:

”Josés ekobank är ett lysande sätt att koppla ihop ekonomi och klimatpåverkan, både i tanke och praktik. Här kan barn betala och ta microlån med föremål som kan återvinnas. Det skapar ett system där konsumtion är ett lån som betalas tillbaka med återvinning och klimatmedvetenhet och där det är en investering att bry sig om miljön. Ett system som ger barnen både ekonomisk självständighet och makt att påverka klimatet.
Den potentiella hävstången på det är fantastisk!”

Childrens Climate Prize drivs av Telge Energi och man måste vara mellan 12 och 17 år för att kunna nomineras. I juryn sitter bland andra Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute, och Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan.

Läs om de övriga finalisterna här.

Här finns en film där José Adolfo berättar om sin bank (spanska med engelsk text).

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.